Φρέσκα μυρωδικά, καλλιεργήστε τα εύκολα στο μπαλκόνι

Φρέσκα μυρωδικά, καλλιεργήστε τα εύκολα στο μπαλκόνι
24 Απριλίου 2012, 11:08
A+ A-
Είναι πολύ εύκολο!



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου

Όλοι οι σεφ που σέβονται τον εαυτό τους διατηρούν ένα μικρό κηπάκι με φρέσκα μυρωδικά, και πιστέψτε με κάτι ξέρουν! Το θεωρείτε πολυτέλεια, μεγάλη ταλαιπωρία ή δεν κατατάσσετε τον εαυτό σας ανάμεσα σε αυτούς; Είναι πολύ εύκολο! Και είναι η κατάλληλη εποχή να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για να έχετε από δω και στο εξής τα δικά σας φρέσκα μυρωδικά. Θα ομορφύνουν το χώρο, θα ευωδιάζει η βεράντα και τα πιάτα σας θα μοσχοβολούν και θα γεμίσουν βιταμίνες!

Μόλις τα αποκτήσετε θα αναρωτιέστε πώς ζούσατε τόσο καιρό χωρίς αυτά. Δε χρειάζεστε πολύ χώρο, ένα μικρό μπαλκονάκι φτάνει. Ούτε μεγάλα έξοδα, με πολύ λίγα χρήματα θα εξασφαλίσετε όλα τα μυρωδικά που χρειάζεστε κι αν τα υπολογίσετε θα δείτε ότι κόστισαν ίσως λιγότερα απ' όσα θα πληρώνατε μόνο για το μαϊντανό που αγοράζετε μέσα στη σεζόν!

Χρειάζεστε μερικές μικρές πήλινες όχι πλαστικές γλαστρούλες με τρυπούλες στον πάτο τους. Θα βάλετε στη βάση κάθε γλάστρας λίγα μικρά πετραδάκια για την καλύτερη απορροή του νερού. Θα τα σκεπάσετε με ένα πανάκι και μετά θα γεμίσετε τη γλάστρα με χώμα αγορασμένο έτοιμο από φυτώριο, γι' αυτό το σκοπό. Αφήστε περιθώριο και μη γεμίζετε τις γλάστρες ως επάνω για να μπορείτε να ποτίζετε με άνεση και να μη γίνεται υπερχείλιση. Καλό είναι να βάλετε κάτω από κάθε γλάστρα ένα μικρό πιατάκι για να μην κάνετε σημάδια στο δάπεδο της βεράντας σας.

Τώρα το καλύτερο! Φυτέψτε τα σποράκια σας. Όλα τα παρακάτω φυτεύονται αυτή την εποχή, τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου. Ξεκινήστε με σπόρους από βασιλικό, μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, ρίγανη, δυόσμο, ρόκα και σέλινο. Μη βάλετε παραπάνω από 10-12 σποράκια βασιλικού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικές ποικιλίες.

Για το μαϊντανό που οι σπόροι του είναι πολύ μικροί φυτέψτε μια ποσότητα ίση με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού και λιγότερο.

Θυμηθείτε ότι ο άνηθος σε αντίθεση με τα παραπάνω σποράκια θέλει πολύ βαθιά γλάστρα και βαθύ φύτεμα μιας και κάνει πολύ μακριά ρίζα.

Το ίδιο ισχύει και για το μάραθο. Το υπόγειο τμήμα του αν αναπτυχθεί σωστά και έχει τον απαιτούμενο χώρο θα σας δώσει αργότερα και το υπέροχο φινόκιο.

Η φρέσκια ρίγανη είναι απίστευτη! Μην την απορρίπτετε, πιστέψτε με είναι το πιο εύκολο για καλλιέργεια φυτό! Η ρίγανη είναι παντοτινή και ακόμα κι αν σας ξεραθεί -που είναι δύσκολο- ξαναγεννιέται από μόνη της.

Ο δυόσμος θέλει καθημερινό πότισμα. Τίποτα όμως δε συγκρίνεται με το άρωμά του και τη δροσιά του. Οι καλοκαιρινοί κεφτέδες σας θα απογειωθούν. Μην τον λυπάστε, χρειάζεστε μπόλικο, μεγαλώνει γρήγορα και εύκολα.

Ρόκα θα φυτέψετε τώρα και ξανά από την ίδια και το καλοκαίρι. Θα κόβετε προσεχτικά τα φύλλα της και εκείνη σχεδόν αμέσως θα παράγει καινούρια. Είναι τόσο δροσιστική και νόστιμη και η γεύση της σε τόσο φρέσκια κατάσταση δε συγκρίνεται με την αγοραστή που στην καλύτερη περίπτωση είναι κομμένη από την προηγούμενη.

Το σέλινο δεν αντέχει την πολύ ζέστη. Φροντίστε να μην το βλέπει ο ήλιος, βάλτε το στο πιο σκιερό μέρος που έχετε καθώς χρειάζεται δροσιά συνέχεια. Την επόμενη χρονιά αν έχει αρκετό χώρο και το φυτέψετε βαθειά κόβοντας τους επιφανειακούς βλαστούς του, θα έχετε και σελινόριζα.

Μην τα ανακατέψετε όλα μαζί. Βάλτε σε κάθε γλάστρα λίγα σποράκια από το κάθε είδος και φροντίστε να έχουν συνέχεια υγρασία ποτίζοντάς τα χωρίς υπερβολές. Όταν τα φυτά λίγο μεγαλώσουν θα χρειαστεί να τα αραιώσετε ξεριζώνοντάς τα πιο ασθενικά για να μπορέσουν να αναπτυχθούν όπως πρέπει. Πολλές φορές μαζί με τα κανονικά φυτά βγαίνουν και ζιζάνια που κι αυτά πρέπει να φύγουν για να μην «πνίξουν» τα κανονικά φυτά.

Αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να αγοράσετε μέσα στο Μάη και έτοιμα γλαστράκια με μικρά φυτά. Αλλά η χαρά που θα πάρετε αν τα έχετε δημιουργήσει εσείς από την αρχή ως το τέλος δεν περιγράφεται. Αξίζει να τη νιώσετε!

Αναμφισβήτητα τα φρέσκα μυρωδικά αποτελούν πηγή βιταμινών και ανόργανων στοιχείων βοηθώντας στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας, αλλά και η καλλιέργειά τους έστω μέσα σε έναν κόσμο με αγχωτικούς ρυθμούς και απίστευτες εντάσεις βοηθά στην ψυχική μας ισορροπία.

Ακόμα δε σας έπεισα; Εσείς οι πιο διστακτικοί δοκιμάστε για φέτος να καλλιεργήσετε ένα απ' όλα, τη ρίγανη, ας πούμε, που είναι πανεύκολη ή το μαϊντανό που είναι απαραίτητος, και θα δείτε!

Επιστροφή