ΙΚΑΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Ερωτήσεις περιμένουν απαντήσεις!

ΙΚΑΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Ερωτήσεις περιμένουν απαντήσεις!
4 Αυγούστου 2013, 10:00
A+ A-
Ο Αντώνης Πετρίδης γράφει για τα σκοτεινά σημεία της μπασκετικής συμφωνίας.
* Του Αντώνη Πετρίδη

Οι συνεντεύξεις τύπου γίνονται για να βγαίνουν ειδήσεις. Ή τουλάχιστον πρέπει να βγάζουν ειδήσεις. Για να το πω χωρίς δημοσιογραφική διαστροφή, όταν έξι-εφτά άνθρωποι μαζεύονται για να μιλήσουν στον Τύπο, τότε θα πρέπει να λύνουν τα βασικά ερωτήματα των πολιτών στο θέμα που διαπραγματεύονται. 

Επιτρέψτε μου να πω, λοιπόν, πως καμία βασική απορία δεν μου λύθηκε από τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για τον ερχομό της ομάδας μπάσκετ του Ικαρου Καλλιθέας στη Χαλκίδα.

Αντίθετα, γίνεται μια επικοινωνιακή προσπάθεια να πιστέψει ο κόσμος πως η Χαλκίδα θα παίζει στην Α1 κατηγορία του μπάσκετ από φέτος, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. 

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Ο Ικαρος Καλλιθέας μετονομάζεται σε Ικαρο Χαλκίδας και θα έχει ως έδρα του το κλειστό της Κανήθου από την ερχόμενη χρονιά. Η πρώτη και αβίαστη ερώτηση είναι η εξής: Πρόκειται για κάποιου είδους συγχώνευση του Ικάρου με τη Χαλκίδα Basket και την Εξω Παναγίτσα;

Προφανώς όχι, αλλά δεν ξεκαθαρίστηκε από τους ανθρώπους που μέχρι πέρυσι καλούσαν να στηρίξουν όλοι οι Χαλκιδέοι το Γυμναστικό στη Β' Εθνικη. Οι δικές μου πληροφορίες λένε πως τα αντρικά του Γυμναστικού και της Παναγίτσας θα στελεχωθούν με παίκτες από τα εφηβικά τμήματα και θα κατέβουν στη Γ' Εθνική και Α' τοπικό αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον που δείχνεται για το μέλλον αυτών των πραγματικά ντόπιων ομάδων είναι ελάχιστο μπροστά στην αγωνία να πετύχει το εγχείρημα της Α1 με τον Ικαρο. Κοινώς, το τοπικό μπάσκετ υποβαθμίζεται εντελώς.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα φιλοξενείται ο Ικαρος στη Χαλκίδα. Η απάντηση που δόθηκε από τους τοπικούς παράγοντες του πάνελ ήταν ότι θα μείνει για αρκετό καιρό αν αγκαλιαστεί από τους Χαλκιδέους. Απάντηση τόσο σαφής όσο οι χρησμοί της Πυθίας. 

Επομένως, ή έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για τη φιλοξενία ή όχι και ο Ικαρος φεύγει όποτε το επιθυμεί. Τι ισχύει; Πολύ φοβάμαι το δεύτερο.

Ο Ικαρος έπαιζε επί τρεις σεζόν σε "δανεικό" γήπεδο στη Γλυφάδα. Αυτή την περίοδο γίνονται εργασίες στο γήπεδο μπάσκετ του Εσπέρου (φυσική του έδρα) και σας παραθέτω τη δήλωση του αντιπροέδρου του Ικάρου Καλλιθέας, Θανάση Δούνια, την οποία αλίευσα στο διαδίκτυο.

"Ο Ίκαρος (...) θα είναι και πάλι στην Καλλιθέα με την έγκριση και αδειοδότηση του γηπέδου για την περίοδο 2014-15".

Με αυτά τα δεδομένα, μήπως θα έπρεπε να γνωρίζουμε αν πλήρωνε ο Ικαρος τη Γλυφάδα για τη χρήση του γηπέδου και αν όντως σκοπεύει να την ...κάνει μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στη φυσική του έδρα; Ετσι, για να μας φύγει η καχυποψία ότι βρήκε τζάμπα γήπεδο στη Χαλκίδα, το οποίο θα εκμεταλλεύεται μέχρις ότου μπορέσει να γυρίσει στην Καλλιθέα.

Ας πάμε λίγο παρακάτω: Τόνισε και ο προπονητής Γιώργος Καλαφατάκης και άλλοι του πάνελ ότι στόχος είναι να στελεχωθεί το ρόστερ με Χαλκιδέους παίκτες. Πρόκειται για κακόγουστη απόπειρα να αποκτήσει εντόπιο χαρακτήρα η ομάδα. Γνωρίζει ο κύριος Καλαφατάκης κάποιον Χαλκιδέο μπασκετμπολίστα που να έχει τη δυναμική να είναι ανάμεσα στους 7-8 παίκτες με τους οποίους θα παίζει ο Ικαρος το μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος; Γιατί 12ατος παίκτης μπορώ να κατέβω κι εγώ, αφού ούτως ή άλλως θα παίξω ένα-δυο λεπτά το πολύ!

Επιπλέον, η ομάδα λέγεται πως θα διοικείται από Χαλκιδέους παράγοντες. Είναι αλήθεια πως τέσσερις στους πέντε του διοικητικού συμβουλίου θα είναι από την πόλη μας; Αν ναι, τότε έχουν αρμοδιότητα να παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας; Γιατί τότε, πάει τέλος, ο πρώην πρόεδρος του Ικάρου Δημήτρης Αγγελόπουλος μάς έδωσε τα κλειδιά και κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Τέλος, ας σκεφτούμε λίγο τι οφέλη θα έχει η Χαλκίδα από το όλο εγχείρημα. Κατά τη γνώμη μου, μόνο καλό είναι να παίζει στην πόλη μας μία ομάδα της Α1. Ομως, για να λέμε την αλήθεια δεν θα αλλάξουν και πολλά προς το καλύτερο! Ούτε σοβαρός αριθμός εσωτερικών τουριστών θα υπάρξει, ούτε το άθλημα αναπτύσσεται, αφού το παν για την πρόοδο του είναι οι υποδομές που δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Ναι, θα έρθουν ο Σπανούλης και ο Λάσμε στη Χαλκίδα, αλλά τόσος ντόρος για δύο ματς με Ολυμπιακό και ΠΑΟ;

Εκτός από τα οφέλη, όμως, υπάρχει και κάτι ακόμη που ας ελπίσουμε πως δεν θα εξελιχθεί σε κάποιου είδους σκάνδαλο. Το γήπεδο της Κανήθου χρειάζεται εργασίες για να ανταποκριθεί στα standard της Α1. Οι εργασίες αυτές θα γίνουν με έξοδα του Δήμου; Αν ναι, πόσο θα κοστίσουν στο Χαλκιδέο πολίτη και πόσο χρήσιμη θα φανεί στο μέλλον αυτή η υπεραξία του γηπέδου;

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Ας ελπίσουμε πως γρήγορα θα δοθούν απαντήσεις και κυρίως θα αλλάξει το θριαμβευτικό τροπάριο "Η Χαλκίδα στην Α1" κτλ κτλ. Ενα γήπεδο παραχωρούμε. Ή δεν είναι έτσι;

Επιστροφή