Αναστάτωση από τις φήμες για κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης

Αναστάτωση από τις φήμες για κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης
10 Δεκεμβρίου 2013, 12:45
A+ A-
Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας πήρε θέση με ανακοίνωση.

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης των Δήμων της Εύβοιας, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τις επιχειρήσεις αυτές και ενδέχεται να απολυθεί μέρος του προσωπικού τους.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα και καλεί Δημάρχους, Δημοτικά Συμβούλια και Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΥΑ να πάρουν θέση υπέρ της διατήρησης αυτών των επιχειρήσεων και του συνόλου των θέσεων εργασίας.     

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρο είναι η εξής:

"To Εργατικό Κέντρο Εύβοιας μετά τις τελευταίες αναφορές σχετικά με τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και τη μεγάλη αναστάτωση που προέκυψε στο προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. του νομού, επισημαίνει ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι αυτοτελείς ως προς τους οικείους Δήμους που δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και λειτουργούν ανταποδοτικά αφού έχουν ιδία έσοδα από τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.

Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί από τον δημόσιο τομέα και λειτουργούν σύμφωνα με το δικό τους θεσμικό πλαίσιο, τον νόμο 1069/80. Επίσης το προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. είναι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που δεν μισθοδοτείται και δεν επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά δε και τις συνενώσεις που έγιναν λόγω Καλλικράτη,  οι Δ.Ε.Υ.Α. αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και θεωρούνται υποστελεχωμένες, σύμφωνα και με πρόσφατες απογραφές που έγιναν και καταγράφηκαν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ζητάμε από τις Δ.Ε.Υ.Α., να αξιοποιήσουν το υπάρχον προσωπικό και να στελεχώσουν επαρκώς τις Οργανικές θέσεις, ούτως ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των εργολαβιών και της παροχής εργασίας, μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, που επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό των Δ.Ε.Υ.Α. και κατ΄ επέκταση όλους τους Δημότες.

Για τους λόγους αυτούς, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει και καταδικάζει τις απαράδεκτες ενέργειες των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για κλείσιμο των ΔΕΥΑ και απολύσεις των εργαζομένων σε αυτές και καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΥΑ, τα Δημοτικά Συμβούλια, τους Δημάρχους και τους βουλευτές του νομού, να καταδικάσουν και αυτοί τις απαράδεκτες ενέργειες, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά ότι η ύδρευση και αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα και δεν ξεπουλιέται."

Στη φωτογραφία ένα τμήμα του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χαλκίδας ( ΔΕΥΑΧ) μπροστά στο κτήριο της Επιχείρησης, επί της οδού Νεοφύτου, στη Χαλκίδα.

Επιστροφή