Να παραμείνει νεώτερο μνημείο η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας

Να παραμείνει νεώτερο μνημείο η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας
8 Φεβρουαρίου 2014, 11:59
A+ A-
Σημαντική παρέμβαση από το Διεθνές Συμβούλιο μνημείων και τοποθεσιών.

Σημαντική παρέμβαση επιχειρεί να κάνει στην υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, το οποίο σε ανακοίνωσή του διαφωνεί με τον αποχαρακτηρισμό της Αγοράς από μνημείο.

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής: 

"Προσφάτως, για τυπικούς λόγους, το ΣτΕ (μη ορθή κλήτευση δυο μελών του) ακύρωσε το διάταγμα χαρακτηρισμού της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας ως νεώτερου Μνημείου.

H κήρυξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδαςως μνημείου έγινε με το ΦΕΚΒ604/15.5.2006  «Χαρακτηρισμός ως μνημείου του κτιριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, φερομένης ιδιοκτησίας του Δήμου Χαλκιδαίων» και στηρίχτηκε στην ομόφωνη απόφαση του 2005 του ΚΣΝΜ για τη διατήρηση του μνημείου ως συνόλου, με ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και πολεοδομική αξία.

Η Δημοτική Αγορά αποτελεί εξέχον και μοναδικό νεώτερο μνημείο της Χαλκίδας, όντας αναπόσπαστο τμήμα της ζωής και της ιστορίας της πόλης, τα τελευταία 125 χρόνια.

Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας είναι προϊόν σχεδιασμού. Κατασκευάσθηκε σε δυο φάσεις: το 1883 (Α΄Φάση) με απλό νεοκλασικό ρυθμό, και το 1930, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (Β΄Φάση), σε ρυθμό BAUHAUS, εγκαινιάζοντας με δυναμικό και πρωτοποριακό τρόπο τη χρήση του μπετόν στη Χαλκίδα από τον Σόλωνα Κυδωνιάτη.

Από λειτουργικής πλευράς, η «συμπλήρωση» της πρώτης φάσης της Δημοτικής Αγοράς με τη δεύτερη αποδείχθηκε επιτυχημένη από μορφολογικής πλευράς, καθώς υπάρχει η ιδιαιτερότητα της επιτυχούς σύζευξης δύο ρυθμών, του απλού νεοκλασικού ρυθμού και του BAUHAUS.

Η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς παρήκμασε τα τελευταία χρόνια, καθώς η εγκατάλειψή της ήταν πλήρης, ώστε να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί, στη θέση της, εμπορικό κέντρο.

Η Δημοτική Αγορά διασώζει τη λειτουργική της διάταξη, τη μορφολογία της και τα κατασκευαστικά της στοιχεία. Η πλήρης αποκατάστασή της είναι εφικτή. Μια τέτοια προοπτική έχει αρχιτεκτονική και πολεοδομική αξία, καθΆ όσον θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο αναφοράς της πόλης.

Διαφωνούμε με τυχόν αποχαρακτηρισμό της Δ. Αγοράς ως μνημείου. Οι  προσπάθειες αποχαρακτηρισμού της Δ. Αγοράς, αν ευοδωθούν, θα ανοίξουν το δρόμο για ανεξέλεγκτες κατεδαφίσεις και ακρωτηριασμούς κτηρίων, τη στιγμή που η Χαλκίδα έχει ήδη υποστεί πρωτοφανείς - σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας- απώλειες του ιστορικού της αποθέματος."

Επιστροφή