Η σύμβαση για τα κράνη τελευταία ευκαιρία να σωθεί η Ηλεκτρομηχανική Κύμης

Η σύμβαση για τα κράνη τελευταία ευκαιρία να σωθεί η Ηλεκτρομηχανική Κύμης
18 Απριλίου 2014, 20:00
A+ A-
Ανακοίνωση από το Σωματείο εργαζομένων.
Ενόψει της τροπολογίας που προτίθεται να καταθέσει το Υπουργείο Εθνική Άμυνας, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η απόδοση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιηθεί το σύνολο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που έχουν μείνει ανεκτέλεστα, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η τροπολογία αποτελεί ευκαιρία διάσωσης ενός εργοστασίου και μιας ολόκληρης περιοχής.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην συμφωνία άδειας παραγωγής κρανών με τη γαλλική MSA Gallet για την κατασκευή κρανών TC640G, η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2002. Οι φάσεις θα ήταν τρεις με κλιμακούμενη μεταφορά μεριδίου εργασίας προς τα ΕΑΣ.

Στην 1η φάση θα κατασκευαζόταν το εσωτερικό μέρος των κρανών και θα γινόταν η συναρμολόγηση (για τα πρώτα 10000 τεμάχια). Στην 2η φάση η βαφή και το φινίρισμα (για τα επόμενα 60000 τεμάχια) και στην 3η φάση η κατασκευή πλήρους κελύφους (για τα υπόλοιπα, άνω των 70000 τεμαχίων).

Η Ηλεκτρομηχανική Κύμης διαθέτει τον απαραίτητο εξoπλισμό για να κατασκευάσει τα κράνη, αλλά και την τεχνογνωσία, αφού έχει κατασκευάσει και παραδώσει 3500 τεμάχια για ανάγκες του Λιμενικού Σώματος.

Δυστυχώς όμως τα ΕΑΣ το 2008 υπογράφουν συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας, επταετούς διάρκειας με ιδιώτη, τον οποίο έχρισαν βιομηχανικό συνεργάτη για τα κράνη, παρακάμπτοντας την Ηλεκτρομηχανική Κύμης.

Η ανακοίνωση του σωματείου καταλήγει με τη φράση:

"Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Για όλους αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, διότι με την ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΑΣ και Gallet, η ΗΜΚ καθίσταται ως η μοναδική, αποκλειστική, βιομηχανική μονάδα παραγωγής κρανών και την εκτοξεύει δημιουργικά, παραγωγικά, αναπτυξιακά, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Διαφορετικά εξηγούνται πολλά και κυρίως γιατί θέλουν να εντάξουν την ΗΜΚ στον πολιτικό τομέα και να την οδηγήσουν στο κλείσιμο."

Επιστροφή