Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι
12 Σεπτεμβρίου 2014, 02:00
A+ A-
Από το ημερολόγιο



της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Μεγάλη γιορτή και νηστεία επήσης την Κυριακή για τη Χριστιανοσύνη. Σας μεταφέρω ακριβώς από το ημερολόγιό μου. «14 Σεπτεμβρίου: Η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού. 1813: Στην Οδησσό την ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού ιδρύεται η «Φιλική Εταιρεία» από το Ν. Σκουφά, Εμ. Ξάνθο, Αθ. Τσακάλωφ. 1909: Η Επανάσταση στο Γουδή (Ν. Ζορμπάς) 1944: Οι Ναζί πυρπολούν τα Γιαννιτσά και εκτελούν 41 κατοίκους. 1960: Πεθαίνει ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης. 2001: Πεθαίνει ο τραγουδιστής Ν. Καζαντίδης». Σε λίγες ακόμα μέρες στις 17 του μήνα μια άλλη γιορτή ξημερώνει Σοφίας, Πίστης, Αγάπης και Ελπίδας. Το ημερολόγιο πάντα έχει τους μάρτυρες μΆ αυτή τη σειρά.

Χρειάζομαι:
• 1/2 κιλό καλαμαράκια μετρίου μεγέθους
• 1/4 κούπας λάδι
• Χυμός από ½ λεμόνι.
Για τη γέμιση:
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 1/4 κούπας ελαιόλαδο
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 κ. σ. σταφίδες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
• 1 κ. σ. κουκουνάρια σοταρισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
• 3 κουταλιές άνηθος ψιλοκομμένος
• 1 κούπα ρύζι (για γεμιστά)
• Μοσχοκάρυδο, αλάτι, λευκό πιπέρι.
Τι κάνω:
Πλένω και καθαρίζω τα καλαμαράκια. Σε μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά του μείγματος και αν θέλω και τα «μουστάκια» των καλαμαριών πολύ ψιλοκομμένα.
Γεμίζω τα καλαμαράκια με το μείγμα και κλείνω το στόμιο με τη βοήθεια σκληρής οδοντογλυφίδας.
Τα τοποθετώ σε φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνω 1 1/2  κούπα νερό ελάχιστο λάδι, καρυκεύω ελαφρά και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν (35 περίπου λεπτά). Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτω το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι.

Επιστροφή