Αυτοί είναι οι μισθοί Αρχιεπίσκοπου, Μητροπολιτών και ιερέων

Αυτοί είναι οι μισθοί Αρχιεπίσκοπου, Μητροπολιτών και ιερέων
8 Νοεμβρίου 2018, 07:26
A+ A-
Διαβάστε αναλυτικά τους μισθούς και τι προβλέπει η νέα συμφωνία του Αρχιεπίσκοπου με τον πρωθυπουργό. 

Σε βασικό θέμα της επικαιρότητας αναδείχτηκαν οι μισθοί των κληρικών, μετά την καταρχήν συμφωνία του Αρχιεπίσκοπου κ. Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί.

Μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία αν τελικά περάσει από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ας δούμε πόσα χρήματα λαμβάνουν σήμερα οι εκπρόσωποι του Κλήρου βάσει Συντάγματος, ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι επίσημες μηνιαίες αποδοχές των Αρχιερέων της Εκκλησίας καθορίζονται από τον νόμο 4387/2016 και είναι οι παρακάτω:

Βασικός Μισθός

α. Αρχιεπίσκοπος: 2.600 ευρώ.

β. Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης: 2.210 ευρώ.

γ. Τιτουλάριος Επίσκοπος και Βοηθός Επίσκοπος: 1.820 ευρώ.

Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών

α. Για κατόχους διδακτορικού διπλώματος σε 75 ευρώ.

β. Για κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος ετήσιας, τουλάχιστον, φοίτησης σε 45 ευρώ.

Αποζημίωση εξόδων παράστασης:

α. Αρχιεπίσκοπος: 100 ευρώ.

β. Εν ενεργεία Μητροπολίτης: 50 ευρώ.

Πέρα από τις ανωτέρω αποδοχές δεν καταβάλλεται καμία άλλη παροχή.

Αναφορικά με το επίδομα, σημειώνεται ότι αυτό παρέχεται για τίτλους που έχουν χορηγηθεί με ξεχωριστές σπουδές, μετά τη λήψη του πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης.

Προκειμένου για κατόχους τίτλων αλλοδαπών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το επίδομα παρέχεται μετά την αναγνώριση της ισοτιμίας τους προς τους μεταπτυχιακούς τίτλους που απονέμονται από τα Πανεπιστήμια και τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών χορηγείται μόνο στην περίπτωση που το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών σπουδών είναι συναφές με το λειτούργημα των υπαγομένων στο παρόν κεφάλαιο.

Για τη συνδρομή ή όχι της προϋπόθεσης αυτής αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο και η καταβολή του επιδόματος ανατρέχει στο χρόνο κατάθεσης των σχετικών τίτλων στο αρμόδιο όργανο για τη συνάφειά τους.

Σε περίπτωση κατοχής πλέον του ενός των ανωτέρω τίτλων, καταβάλλεται το επίδομα που προβλέπεται για τον ανώτερο τίτλο σπουδών.

Οι κληρικοί λαμβάνουν τους παρακάτω μισθούς:

-678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

-1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία.

-1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία.

-644 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενός κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης. 

-1.099 ευρώ με 30 έτη προϋπηρεσίας.

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Με τη νέα συμφωνία ξεκαθαρίζεται ότι οι περίπου 10.000 κληρικοί και λαϊκοί (υπάλληλοι της Εκκλησίας) παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι (λειτουργοί), αλλά συνεχίζουν να πληρώνονται από το κράτος.

Συγκεκριμένα, διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου, αλλά το Ελληνικό Κράτος θα συνεχίσει να καταβάλλει το κόστος για τη μισθοδοσία τους. Αυτό θα γίνει με κρατική επιδότηση, η οποία θα διαμορφωθεί στο ύψος που βρίσκεται το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων.

Το ποσό θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας, το οποίο θα δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό. Εκτιμάται ότι το ποσό ανέρχεται γύρω στα 200 εκατομμύρια ετησίως και θα καταβάλλεται με την αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Εκκλησία ουσιαστικά θα αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί το ποσό. Εάν, παραδείγματος χάριν, προσλάβει περισσότερους ιερείς, τότε θα πρέπει, είτε να βρει επιπλέον πόρους για τη μισθοδοσία τους, είτε να διαχειριστεί ανάλογα την κρατική επιδότηση (να κάνει για παράδειγμα μικρές μειώσεις στους μισθούς των ιερέων).

Επιστροφή