Αστακός με μανιτάρια

Αστακός με μανιτάρια
22 Ιουλίου 2011, 07:50
A+ A-
Αύρα θαλασσινή...

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Δεν ξέρω εσείς πώς τα περνάτε, αλλά εγώ ονειρεύομαι ταξίδια και θάλασσες. Οι υποχρεώσεις όμως μεγάλες και τα ταξίδια στη σφαίρα του ονείρου. Δεν πειράζει, καλά είναι κι έτσι. Στην πόλη που ζούμε είμαστε τυχεροί. Εχουμε τη θάλασσα και μόνο να την κοιτάς σε ταξιδεύει. Αύρα θαλασσινή λοιπόν, έχουμε μπόλικη, κι εγώ σήμερα σας τη φέρνω και στο πιάτο μΆ ένα μενού πρωτότυπο, ταξιδιάρικο και φευγάτο.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
2 αστακούς (700 γραμ. ο ένας)
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. μανιτάρια σε φέτες
2 κουτ.  σούπας μπράντι
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κουτ. σούπας ψίχουλα από φρέσκο ψωμί

EKTEΛΕΣΗ:
Σε καλά αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τους αστακούς και τους βράζω για 10 λεπτά. Αφαιρώ και τους κόβω στη μέση κατά μήκος. Αφαιρώ προσεχτικά το κρέας από το κέλυφος και αφού πλύνω τα άδεια κελύφη τα στεγνώνω καλά.
Λιώνω το βούτυρο και περνώ με πινέλο λίγο από αυτό στα κελύφη. Στο μισό από το υπόλοιπο βούτυρο προσθέτω τα μανιτάρια και το κρέας του αστακού και σοτάρω ελαφρά για 3-4 λεπτά.
Σβήνω προσεχτικά με το μπράντι και καρυκεύω. Μεταφέρω το μείγμα τού αστακού πίσω στα κελύφη και τα γεμίζω. Ανακατεύω τη μουστάρδα με την κρέμα και τα κρεμμυδάκια και ζεσταίνω για 1-2 λεπτά. Περιχύνω με αυτό το μείγμα τους αστακούς.
Στο μεταξύ, στο υπόλοιπο βούτυρο σοτάρω ελαφρά για 2 μόλις λεπτά τα ψίχουλα. Καλύπτω με αυτά τους αστακούς και ψήνω σε καλά προθερμασμένο γκριλ για 3 μόνο λεπτά. 

το κλου της συνταγής
Χρησιμοποιώ γαρίδες αντί για αστακό και δημιουργώ ένα διαφορετικό σαγανάκι. Θα τις σοτάρω μαζί με τα μανιτάρια κατευθείαν χωρίς να τις βράσω, θα τις τοποθετήσω σε πυρίμαχο σκεύος αντί για τα κελύφη και θα προχωρήσω ακριβώς όπως στη συνταγή.

Επιστροφή