Κάποτε οι μαθήτριες φόραγαν ποδιές

Κάποτε οι μαθήτριες φόραγαν ποδιές
15 Σεπτεμβρίου 2011, 08:04
A+ A-
Φωτό-ρετρό για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Η πρωινή προετοιμασία μιας μαθήτριας Λυκείου, για να πάει στο σχολείο, στη σημερινή εποχή περιλαμβάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρόνο για να επιλέξει τι ρούχα θα φορέσει και ενδεχομένως τι μακιγιάζ θα κάνει.

Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι. Κάποτε τα κορίτσια φόραγαν σχολικές ποδιές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ( από το νηπιαγωγείο μέχρι την έκτη Γυμνασίου, σημερινή τρίτη Λυκείου) και τα σχολεία ήταν χωρισμένα σε Θηλέων και Αρρένων.

Αδιάψευστος μάρτυς η φωτογραφία που βλέπετε. Μας την έστειλε ο δάσκαλος ( και γραμματέας της ΔΟΕ) Σταύρος Πετράκης και περιλαμβάνεται σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τα σχολεία μιας άλλης εποχής.

Για την ...ιστορία να θυμίσουμε στους σημερινούς σαραντάρηδες και ... κάτι, ότι επί των ημερών τους έγιναν μεικτά τα γυμνάσια. Συγκεκριμένα το 1980 για πρώτη φορά αγόρια και κορίτσια βρέθηκαν στα ίδια θρανία, επί κυβερνήσεως ΝΔ και υπουργού Παιδείας του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη.  

Λίγο αργότερα καταργήθηκαν και οι ποδιές, τις οποίες στο Δημοτικό Σχολείο δεν φορούσαν μόνο τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια. Ιστορικά έχουν μείνει και τα λευκά γιακαδάκια, που έπλεκαν οι γιαγιάδες και κοσμούσαν τις ποδιές.  

Επιστροφή