Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον

Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον
3 Δεκεμβρίου 2010, 11:30
A+ A-
Χειμωνιάτικο πιάτο γεμάτο νοστιμιά!
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου Eνα τεράστιο κατάλευκο λάχανο, μου θυμίζει πάντα το χειμώνα. Ισως γιατί θυμάμαι τη γιαγιά να λέει πως το καλό λάχανο μαζεύεται μετά το πρώτο χιόνι και δεν είχε άδικο. Τα πιο νόστιμα και τρυφερά, αυτή την εποχή θα τα βρούμε. Είναι τα όψιμα και θα τα απολαμβάνουμε μέχρι το Μάρτη, άσπρα, κόκκινα, κινέζικα κατσαρά, γαλλικά, ιταλικά και ‘κείνα τα μικρά τα λαχανάκια Βρυξελλών. Οι αρχαίοι Ελληνες τα λάτρευαν και τα καλλιεργούσαν συστηματικά, όχι μόνα σα βασική τροφή, αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, που από τότε είχαν ανακαλύψει. Η  σύγχρονη διατροφική τα συνιστά σαν ωφέλιμη τροφή με αντικαρκινικές ιδιότητες, φάρμακο για τις εντερικές παθήσεις, τα έλκη και το άγχος. Ο καλύτερος τρόπος για να τα φάμε;  Μα φυσικά ωμά, συνδυάζονται εκπληκτικά με όλα τα χειμωνιάτικα λαχανικά και κάνουν υπέροχες σαλάτες. Αλλά και μαγειρεμένα, δεν πάνε πίσω: Λαχταριστά λαχανόρυζα, σούπες με λάχανο, ντολμάδες αβγολέμονο, με χοιρινό ή και μοσχάρι, όλα εκπληκτικά αρκεί να προσέξουμε να μη τα παραβράσουμε, γιατί θα καταστρέψουμε τις βιταμίνες και θα αλλοιώσουμε τη γεύση. Διαλέξτε σφιχτά και ολόλευκα λάχανα για τις σαλάτες και λιγότερο σφιχτά για τα μαγειρέματα και απολαύστε χειμωνιάτικα φαγητά άλλων εποχών γεμάτα νοστιμιά.
 
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• ½ κιλό κάστανα βρασμένα καθαρισμένα • 750 γρ. λαχανάκια • 250 γρ. μπέικον • 1 κουταλάκι βούτυρο • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
 
EKTEΛΕΣΗ:
Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τα λαχανάκια και τα βράζω για 15-20 λεπτά. Κόβω το μπέικον σε λωρίδες και το σοτάρω ελαφριά σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτω το βούτυρο και το λάδι και ρίχνω τα λαχανάκια καλά στραγγισμένα, σοτάρω για 4 λεπτά και προσθέτω τα κάστανα καρυκεύω και ανακατεύω προσεχτικά μέχρι να ζεσταθούν καλά τα υλικά μου. Απολαύστε τα! 
 
το κλου της συνταγής
 
Συνοδεύουν εκπληκτικά ψητό κρέας και κυρίως  χοιρινό, αλλά και από μόνα τους κάνουν ένα πολύ ωραίο πιάτο.

Επιστροφή