Τάρτα μήλου

Τάρτα μήλου
3 Δεκεμβρίου 2010, 11:44
A+ A-
Ο απαγορευμένος καρπός του Παραδείσου είναι σίγουρα γλυκός!
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Μήλα! Ο απαγορευμένος καρπός του Παραδείσου, του πειρασμού, της αμαρτίας! Ωραίες οι ιστορίες αλλά κρίμα να κατηγορούμε την καημένη τη μηλιά. Στην αρχαιότητα η λέξη μήλο σήμαινε και φρούτο κι αυτό γιατί το μήλο είναι από τα παλαιότερα φρούτα του κόσμου και έτσι «δάνειζε» τ’ όνομά του. Το μήλο που έδωσε ο Πάρις στην Αφροδίτη ήταν…. κυδώνι. Τα μήλα των Εσπερίδων ήταν …πορτοκάλια. Το μήλο του έρωτα και τα χρυσά μήλα ήταν…ντομάτες. Ετσι και τα μήλα του Παραδείσου θα ήταν κάποιο σπάνιο και εξωτικό φρούτο γι' αυτόν που τα σκέφτηκε και ας αφήσουμε ήσυχη τη μηλιά επιτέλους.
 
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 φύλλο σφολιάτας • 5 μεγάλα μήλα καθαρισμένα • 5 κουταλιές ζάχαρη • 2 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο • 1 κουταλιά μπράντι
 
EKTEΛΕΣΗ:
Στρώνω τη σφολιάτα στον πάτο και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 20 εκ. Τρυπώ μ’ένα πιρούνι κυκλικά όλο το φύλλο. Κόβω τα μήλα στα τέσσερα και ύστερα το κάθε τέταρτο σε λεπτές φέτες. Στρώνω τις φέτες περιμετρικά πάνω στο φύλλο και κάθε στρώμα το πασπαλίζω με λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να τελειώσουν όλα τα μήλα. Ψήνω την τάρτα στους 180ο βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Στο μεταξύ ζεσταίνω ελαφρά τη μαρμελάδα, την ανακατεύω με το μπράντι και την αλείφω με πινέλο στην επιφάνεια της τάρτας μόλις τη βγάλω από το φούρνο. Απολαύστε την!
 
το κλου της συνταγής
Είναι η κλασική γαλλική εκδοχή της τάρτας μήλου, απίστευτα αρωματική και ξινούτσικη. Η αυθεντική συνταγή περιέχει μόνο 1 κουταλιά ζάχαρης και γίνεται με την ποικιλία μήλων Granny Smith που είναι τα ξινόμηλα. Αν για τα γούστα σας τη βρίσκετε πολύ ….γαλλική,  για πιο γλυκό αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε golden delicious και οι γλυκαντζήδες αυξήστε κι άλλο τη ζάχαρη.   

Επιστροφή