Εικαστικές παρεμβάσεις με αναφορές στις αλλαγές του αστικού τοπίου της Χαλκίδας

Εικαστικές παρεμβάσεις με αναφορές στις αλλαγές του αστικού τοπίου της Χαλκίδας
9 Οκτωβρίου 2015, 13:11
A+ A-
Με αφορμή την ολοκλήρωση σημαντικών έργων πολιτισμού για την πόλη.

Με αφορμή τη σταδιακή ολοκλήρωση σημαντικών για την πόλη της Χαλκίδας έργων πολιτισμού και αποκατάστασης  ιστορικών κτιρίων (πρώην Αρέθουσα, πρώην Α.Σ.Α.Χ, Οθωμανικό τέμενος του Εμίρ Ζαδέ κ.α.), καθώς επίσης και τα πρόσφατα έργα αστικών αναπλάσεων εντός του εμπορικού ιστού της πόλης (πλακοστρώσεις πλατειών, πεζοδρομήσεις εμπορικών δρόμων, κ.τ.λ.), το αστικό τοπίο της πόλης δείχνει να μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων  επισκεπτών της Εύβοιας.

Τη σημαντική αυτή μεταβολή, ενισχύει ο ίδιος ο ρόλος της τέχνης, μέσω της παράλληλης ανάπτυξης καλλιτεχνικών δράσεων  που έχουν στόχο να αναδείξουν το νέο πολιτιστικό πρόσωπο της πόλης. Μέρος αυτής της καλλιτεχνικής δράσης αποτελεί και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.


Έτσι, στα πλαίσια αυτού του 9ου κατά σειρά και καταξιωμένου πλέον πολιτιστικού γεγονότος της πόλης, εγκαινιάζεται φέτος η υλοποίηση ενός εικαστικού project στην πόλη, όπου θα παρουσιάζονται κατά καιρούς έργα στο δημόσιο χώρο της Χαλκίδας, αναδεικνύοντας μικρές γωνιές της πόλης είτε μέσω της δημιουργίας insituεγκαταστάσεων (installations) σε πλατείες, πεζόδρομους και πάρκα, είτε μέσω εικαστικών παρεμβάσεων, ξαναδίνοντας ζωή στα άδεια μαγαζιά.

Μέρος αυτού του εικαστικού project φιλοδοξεί να αποτελέσει και το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου της πόλης της Χαλκίδας. 

Η αφετηρία, εφέτος, δίνεται από το τέμενος του Εμίρ Ζαδέ (Τζαμί), με μία δράση (insitu) στον αύλειο χώρο, όπισθεν του οθωμανικού τεμένους. Επίσης, με μία ακόμη δράση (insitu), στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής (έμπροσθεν κτιρίου Βαΐλου). Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Κεβρεκίδης, Κατερίνα Ριμπατσιού-Σουρμελή. 


Επιστροφή