Ο Chef Προτείνει

Μαρμαρίτες!

Μαρμαρίτες!
5 Ιανουαρίου 2017, 08:00
Για την γιορτή των Φώτων!

Η ιστορία:

Κατά την παράδοση, όταν έψηναν οι γυναίκες τις μαρμαρίτες, οι καλλικάντζαροι σκαρφάλωναν πάνω στις ταράτσες των σπιτιών, έχωναν το χέρι τους από την καμινάδα, το κρεμούσαν ως κάτω και παρακαλούσαν τραγουδιστά να τους δώσουν κανένα κομμάτι. 

 

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως και στην όμορφη Σκύρο, συνεχίζεται και από τις νέες νοικοκυρές που το έμαθαν από τις γιαγιάδες τους το έθιμο να φτιάχνουν το γλυκό αυτό των καλλικατζάρων για το καλό και την τύχη του σπιτιού αφού με αυτό τον τρόπο ...διώχνουν τους καλλικάντζαρους.

 

Μαρμαρίτες

Οι μαρμαρίτες είναι πίτες που φτιάχνονται τη παραμονή των Φώτων. Υπάρχουν δυο είδη: αυτές που φτιάχνονται με κόκκινο κολοκύθι και με μυζήθρα ή τυρί (σαν τυρόπιτες), για την ημέρα των Φώτων και οι νηστίσιμες, που γίνονται μόνο με σταφίδες και κόκκινη κολοκύθα, για την παραμονή. Ψήνονται στο τζάκι πάνω σε μεγάλα κεραμίδια ή τούβλα. Εάν βέβαια δεν έχετε τζάκι στο σπίτι σας, ψήστε τις μαρμαρίτες στο φούρνο.

Τι θα χρειαστούμε:

• 1/2 μέτρια κολοκύθα 1 κιλό περίπου
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 100 γραμμ κεφαλογραβιέρα
• κανέλα
• μπαχάρι τριμμένο
• 1 κ. γλυκού τριμμένο ξηρό δυόσμο
• αλάτι, πιπέρι
• 1 φλ. του καφέ λάδι
• 1/2 κιλό ζύμη για φύλλο

Τι κάνουμε:

Για τη γέμιση: Καθαρίζετε και τρίβετε στο τρίφτη το κρεμμύδι. Τρίβετε το τυρί. Ξεφλουδίζετε τη κολοκύθα, αφαιρείτε τα σπόρια και τις ίνες, τη κόβετε κομμάτια, τη βράζετε να μαλακώσει και στη συνέχεια την αλέθετε σε μύλο να γίνει πουρές. Αδειάζετε σε ένα μπολ το πουρέ της βρασμένης κολοκύθας, προσθέτετε αλάτι, λίγη κανέλα, τριμμένο μπαχάρι, τριμμένο ξερό δυόσμο, πιπέρι, λίγο τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέτετε το τυρί ανακατεύετε καλά και το κρατάτε για λίγο στην άκρη. Αλευρώνετε μια επιφάνεια, κόβετε λίγη από τη ζύμη και με πλάστη ετοιμάζετε μικρές πιτούλες. Βάζετε στη κάθε πίτα μια κουταλιά από τη γέμιση, την απλώνετε, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που περίσσεψε, κλείνετε τη πίτα, και τη σφραγίζετε. Επαναλαμβάνετε με όση από τη ζύμη θέλετε.  Τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρουφάκια με κανέλα, μέλι και καρύδι

Τρουφάκια με κανέλα, μέλι και καρύδι
Ο Chef Προτείνει
[20/10/2017 - 08:00]

Για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου ...περισσότερα

Κέικ με γιαούρτι

Κέικ με γιαούρτι
Ο Chef Προτείνει
[06/10/2017 - 08:00]

και όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες... ...περισσότερα

Φακές ...βελουτέ

Φακές ...βελουτέ
Ο Chef Προτείνει
[29/09/2017 - 08:00]

Για απαιτητικούς ...ουρανίσκους! ...περισσότερα