Κατασκευή μονάδων αναερόβιας ζύμωσης αστικών λυμάτων ζητούν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κατασκευή μονάδων αναερόβιας ζύμωσης αστικών λυμάτων ζητούν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
29 Μαρτίου 2016, 19:40
A+ A-
Απόλυτα σύμφωνος με την πρόταση ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας. 
Ερώτηση προς έξι συναρμόδια υπουργεία κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν την κατασκευή μονάδων αναερόβιας ζύμωσης αστικών λυμάτων και αστικών-γεωργικών βιοαποδομήσιμων αποβλήτων. 

Οι ερωτώντες βουλευτές, επικαλούνται την πετυχημένη εφαρμογή του συστήματος αυτού στη Ζυρίχη της Ελβετίας, αποδεχόμενοι ότι το σύστημα αυτό και προστατεύει το περιβάλλον και παράγει παράλληλα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. 

Ζητούν μάλιστα, και τη μετατροπή όλων των υφιστάμενων μονάδων αερόβιας ζύμωσης των λυμάτων και αποβλήτων, σε μονάδες αναερόβιας ζύμωσης. Ως προς τη νομική μορφή των φορέων που θα διαχειρίζονται αυτές τις μονάδες, προτείνουν τη σύσταση ανώνυμων εταιρειών, με τη συμμετοχή των Δήμων, και του Δημοσίου, ή νομικών προσώπων του 
Δημοσίου (ΕΥΔΑΠ κλπ) σε ποσοστό 51%. 

Ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή, καθώς επί 6 χρόνια, η μονάδα που είχε σχεδιαστεί για τη Θήβα, είναι βασισμένη ακριβώς στο μοντέλο που προτείνουν οι ερωτώντες βουλευτές και με διασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση.
Το μοναδικό σημείο διαφωνίας του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ με την πρόταση, είναι η συμμετοχή του Δημοσίου ή νομικών προσώπων του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας τουλάχιστον σε ότι αφορά την διαχείριση των αστικών (Δημοτικών) στερεών αποβλήτων,

Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας προτείνει το μετοχικό κεφάλαιο αυτής της εταιρείας να ανήκει σε ποσοστό 100% στους Δήμους, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εισπράττει στο σύνολό τους τα οφέλη της διαχείρισης των απορριμμάτων της. 


Επιστροφή