Βαρένικα: Της Μνήμης το πιάτο

Βαρένικα: Της Μνήμης το πιάτο
7 Οκτωβρίου 2016, 09:01
A+ A-
Συνταγή από τον Πόντο

Μελωποιημένη ποίηση για τον πόντο:

Ο Πόντος ζει και θα συνεχίσει να ζει…

…όσο τα αμάραντα συνεχίζουν να μην μαραίνονται και να σκορπούν την ευλογημένη ευωδιά τους σε όσους αναπολούν τις μυρωδιές του Πόντου,

…όσο η φωνή της λύρας, του αγγείου και της φλογέρας (χειλιαύλι) συνεχίζουν να αντηχούν στα οροπέδια και στις κοιλάδες του Πόντου,

…όσο αντέχει στο χρόνο και συνεχίζει να ακούγεται η ελληνική γλώσσα στην Τόνια, τη Ματσούκα, τα Σούρμενα, το Κατωχώρι, του Κοντού, τον Όφι και την Τραπεζούντα…

 

...και όσο εμείς συνεχίζουμε την παράδοση  μέσα από την κουζίνα.

Την συνταγή αυτή με την ονομασία Βαρένικα  την έφεραν στην Ελλάδα από την Ρωσία οι Πόντιοι όταν ήρθαν το 1922-'23.

Υλικά:

• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

• 1,5 κουταλάκι κοφτό αλάτι

• 800 γραμμάρια ανθότυρο θρυμματισμένο

• 1/2 κιλό αγελαδινό βούτυρο

θα βγουν περίπου 120 με 130 τεμάχια αναλόγως το μέγεθος που θα τα φτιάξουμε.

Τι κάνουμε:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι και προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό, ετοιμάζουμε μια ζύμη τόσο σφιχτή ώστε να ανοίγεται σε φύλλο. 

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Παίρνουμε 1/4 ήτης ζύμης και ανοίγουμε φύλλο, οχι ψιλό. Κόβουμε στρογγυλά τεμάχια ζύμης, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι νερού, πιέζοντας ανάποδα πάνω στο φύλλο.

Τα κομμάτια ζύμης που έχουμε κόψει, τα γεμίζουμε με ανθότυρο και τα κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τα τοποθετούμε σε μια βαμβακερή πετσέτα και τα σκεπάζουμε για να μη ξεραθούν, μέχρι να τελειώσουμε όλη την παρασκευή.

Όταν τελειώσει όλη η διαδικασία, ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα  προσθέτοντας και δύο κουταλάκια αλάτι. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε 25-30 τεμάχια βαρένικα. Επειδή είναι κρύα τα βαρένικα, σταματάει το νερό να βράζει. Όταν ξαναρχίσει να βράζει, αφήνουμε για 12-15 λεπτά να βράσουν και τα βγάζουμε με μια κουτάλα τρυπητή, στραγγίζοντάς τα καλά.

Στο τέλος καίμε το αγελαδινό βούτυρο στο τηγάνι και με αυτό  περιχύνουμε τα βαρένικα.

Σερβίρετε με γιαούρτι.

Επιστροφή