Ο Chef Προτείνει

Ψαρόσουπα με σφυρίδα

Ψαρόσουπα με σφυρίδα
27 Οκτωβρίου 2016, 08:00
Συνεχίζοντας το έθιμο της εθνικής επετείου  

Αυτό που κάνει ένα Εθνος είναι η ιστορία  και το παρελθόν του, και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας που μας κάνουν όλους περήφανους.

Αύριο γιορτάζουμε όλοι οι Ελληνες την επέτειο του ΟΧΙ. Γνωρίζουμε όμως τι ακριβώς σημαίνει και τι ακριβώς έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1940;

ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη  ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά,  απαιτώντας την διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά ΟΧΙ.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:

«"Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση" και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: "Αυτό σημαίνει πόλεμο". Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

 

TΟ ΕΘΙΜΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΨΑΡΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ

Οπως και στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου έτσι και στις 28η Οκτωβρίου η παράδοση θέλει στα ελληνικά νοικοκυριά το φαγητό να περιέχει ψάρι. Η συνήθεια αυτή έγινε γιατί την εποχή εκείνη το ψάρι θεωρούνταν κάτι οικονομικό σε σχέση με το κρέας και ήταν πιο εύκολο να το έχουν σχεδόν όλα τα σπίτια κυρίως στα νησιά.

Λόγω και της εποχής που ο υδράργυρος έχει πέσει, εμείς σας προτείνουμε ζεστή σουπίτσα.

Υλικά
1 ½ – 2 κιλά ροφό ή σφυρίδα
200 γρ. σέλερι
4 μεγάλες πατάτες
4 μεγάλα καρότα
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 μεγάλες ντομάτες
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
χυμό από 4 λεμόνια

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά το ψάρι.
Κόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Πάνω από τα λαχανικά βάζουμε το ψάρι και προσθέτουμε νερό μέχρι να φτάσει στη μέση του ψαριού.

Βάζουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα.

Αφού βράσει το ψάρι, το αφαιρούμε και προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος, το χυμό λεμονιού.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χτυπήσουμε στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι χυμό λεμόνι και 1 φλιτζάνι λάδι και να ρίξουμε το μείγμα στη σούπα κατά την τελευταία βράση του ψαριού. Έτσι, η σούπα μας θα μοιάζει αβγοκομμένη, αλλά δεν θα περιέχει αβγό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι
Ο Chef Προτείνει
[23/06/2017 - 08:00]

Γιατί άρχισαν για τα καλά οι ζέστες! ...περισσότερα

Πίτα με 4 τυριά

Πίτα με 4 τυριά
Ο Chef Προτείνει
[16/06/2017 - 08:00]

Πίτα του καλοκαιριού ...περισσότερα

Πουτίγκα βανίλιας

Πουτίγκα βανίλιας
Ο Chef Προτείνει
[02/06/2017 - 08:00]

Το πιο δροσερό γλυκό του καλοκαιριού! ...περισσότερα