Ο Chef Προτείνει

Γλυκό πορτοκάλι!

Γλυκό πορτοκάλι!
18 Νοεμβρίου 2016, 08:00
του κουταλιού... σιρόπια!  

Ο καιρός χειμώνιασε για τα καλά και σε όλα τα νοικοκυριά τα φρούτα του χειμώνα  κάνουν την εμφάνισή τους. Τόσο τα πορτοκάλια όσο και τα μανταρίνια είναι ένας μικρός θησαυρός για την υγεία, κυρίως για τα μικρά παιδιά.

Τις γιορτινές μέρες έχουν την τιμητική τους σε γλυκά και φαγητά, ενώ μας γλυκαίνουν με τη γεύση τους είτε ως γλυκό του κουταλιού, είτε ως χυμός.

Πορτοκάλια

Εκτός το ότι είναι νόστιμα, τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C.  Επίσης  είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, φολικού οξέως, πηκτίνης, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου, χλωρίου και ψευδαργύρου. Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Θα σας δώσω, λοιπόν, μια εύκολη συνταγή για γλυκό του κουταλιού με πορτοκάλι για να κεράσετε τους καλεσμένους σας (εάν μείνει φυσικά και δεν το ...εξαφανίσετε  με το κουταλάκι σας!!!).

 

Υλικά

5 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα

1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια. Αφαιρούμε προσεκτικά το δέρμα τους, με τη βοήθεια ενός τρίφτη.

Τα βράζουμε ολόκληρα, σε μία κατσαρόλα με νερό, 3 φορές από 5 λεπτά και αφαιρούμε το βρασμένο νερό κάθε φορά. Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια.

Αφού βράσουν (δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακά), τα αφήνουμε να παγώσουν και στη συνέχεια κόβουμε το κάθε πορτοκάλι σε 8 κομμάτια.

Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε τις ίνες από το εσωτερικό τους και τα κουκούτσια, αν έχουν.

Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μία κατσαρόλα, σε στρώσεις και πασπαλίζουμε την κάθε στρώση με ζάχαρη. Τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αφήνουμε για μία νύχτα, έτσι ώστε να βγάλουν το χυμό τους.

Την επόμενη μέρα, αφού έχει λιώσει η ζάχαρη, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Αφήνουμε το γλυκό μας να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια γεμίζουμε σε αποστειρωμένα δοχεία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μελόπιτα χωρίς φύλλο

Μελόπιτα χωρίς φύλλο
Ο Chef Προτείνει
[28/02/2017 - 07:00]

Για να μελώσετε τον ουρανίσκο!!! ...περισσότερα

Νόστιμη αποκριά

Νόστιμη αποκριά
Ο Chef Προτείνει
[24/02/2017 - 08:00]

Καθαρή Δευτέρα επίσης με νοστιμιά ...περισσότερα

Πολίτικη σαλάτα

Πολίτικη σαλάτα
Ο Chef Προτείνει
[10/02/2017 - 08:00]

Ενας ...θησαυρός στο πιάτο σας! ...περισσότερα