Ο Chef Προτείνει

Χριστουγεννιάτικες γεύσεις

Χριστουγεννιάτικες γεύσεις
22 Δεκεμβρίου 2016, 19:00
Για πεντανόστιμες γιορτές

Μου  ’παν έλα να πάμε να δεις,
Χριστός γεννήθηκε στην άκρη της γης.
Κι εγώ γυρεύω απόψε στον ουρανό το
άστρο το φωτεινό

Τα Χριστούγεννα λοιπόν έφτασαν και όλοι μας με αγάπη στην καρδιά και ελπίδα περιμένουμε την ¶για Ημέρα των Χριστουγέννων για να ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματά μας και να περάσουμε όμορφα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Οι νοικοκυρές λοπόν,  μαζεύουμε τα υλικά και ....ριχνόμαστε στην κουζίνα να φτιάξουμε το μενού των Χριστουγέννων για να τιμήσουμε την Αγία αυτή ημέρα και να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας.

Πάπια γιορτινή με μπέικον και μανιτάρια

Yλικά:

1 πάπια 1,5 κιλό περίπου με τα εντόσθιά της, αν υπάρχουν
100 γρ. μπέικον σε κυβάκια
100 γρ. φρέσκα μανιτάρια ή αποξηραμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρή μπαγκέτα σε κυβάκια
1 αυγό
50 ml κρέμα γάλακτος
5-6 κουτ. σούπας  βούτυρο
Λίγος φρέσκος μαϊντανός
4 καρότα σε λωρίδες
2 πράσα σε λωρίδες
4 κλαράκια σέλερι
Αλάτι-πιπέρι

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C . Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι, τα κρεμμυδάκια με τις 2 κουταλιές από το Flora Soft με βούτυρο και προσθέτουμε το μπέικον. Αν υπάρχουν, σοτάρουμε και τα εντόσθια ψιλοκομμένα. Έπειτα προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια. Τα αφήνουμε να σοταριστούν για μερικά λεπτά μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κύβους του ψωμιού και τον μαϊντανό. 
Χτυπάμε σε μικρό μπολ το αυγό και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε το μίγμα στο τηγάνι, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Γεμίζουμε την κοιλίτσα της πάπιας με το μίγμα της γέμισης και την ράβουμε. Την αλείφουμε εξωτερικά με 2 κουταλιές βούτυρο και την αλατοπιπερώνουμε καλά. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 75 λεπτά περίπου, φροντίζοντας να την περιχύνουμε συχνά με το ζωμό της.
Στο μεταξύ ζεματίζουμε τα καρότα, τα πράσα και το σέλερι για 5 λεπτά σε βραστό κι αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τα σοτάρουμε μαζί με τα υπόλοιπα μανιτάρια, στο υπόλοιπο βούτυρο.

Σούπα με κάστανα

Υλικά

•  κάστανα (περίπου 40 κομμάτια) ξεφλουδισμένα
•  1 κλαράκι θυμάρι για το νερό που βράζουν τα κάστανα
•  1-2 μέτρια πράσα κομμένα
•  1 κρεμμύδι κομμένο
•  1 σκελίδα σκόρδο
•  1 κλαράκι σέλινο
•  2½ lt νερό ή ζωμός λαχανικών
•  100 ml  κρέμα γάλακτος
•  Λίγο γάλα, όχι περισσότερο από 120 ml
•  2-3 κουτ. σούπας βούτυρο
•  Αλάτι-πιπέρι

Τι κάνουμε

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό ή τον ζωμό και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα κάστανα, τα πράσα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα μας για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα. Στη συνέχεια, περνάμε τη σούπα από το μύλο των λαχανικών ή το μπλέντερ και τη ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Τη ζεσταίνουμε ξανά για ένα λεπτό, χωρίς να πάρει βράση και προσθέτουμε το βούτηρο. Τη σερβίρουμε ζεστή.

Xριστόψωμο


Υλικά
•  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•  2 φακελάκια μαγιά
•  1/2 κ.γλ. αλάτι
•  2 κ.γλ. ζάχαρη
•  2 κ.σ. γλυκάνισο
•  3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
•  1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
•  λίγο σουσάμι
•  λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί μας


Τι κάνουμε
Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα. Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λιγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για μια ώρα.

 

Xριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα

Υλικά:

για το παντεσπάνι
• 80 γρ. αλεύρι
• 80 γρ. ζάχαρη άχνη
• 3 μεγάλα αβγά
• 2 βανίλιες

για την κρέμα βουτύρου- σοκολάτας
• 230 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 50 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο, σε μικρά κομμάτια
• 120 γρ. ζάχαρη άχνη
• 2 κρόκοι αβγών
• 2 κ.σ. κονιάκ

για τη γέμιση
• 2 φλ. τσ. πουρέ κάστανου (σπιτικό ή καλής ποιότητας έτοιμο)
• 30 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
• 150 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί με 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
μερικά μαρόν γκλασέ

 

Τι κάνουμε:

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος, βουτυρωμένο, ένα ορθογώνιο ταψάκι. Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Χτυπάμε τ' ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη βανίλια και τους κρόκους. Όταν αρχίσουν ν' αφρίζουν, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε με κουτάλι τη μαρέγκα, σε τρεις- τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά. Στρώνουμε το μείγμα στο ταψάκι, σε στρώμα πάχους 1/2 εκ. Το ψήνουμε γιά 12'-13'. Μόλις κρυώσει λίγο, ραντίζουμε το πίσω μέρος του χαρτιού με νερό και ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι. Το τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό.
Για να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα 2'-3'.
Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Μόλις κρυώσει αρκετά, την προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά. Για την κρέμα κάστανου λυώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου και 2-3 μαρόν ψιλοκομμένα. Μόλις το μείγμα κρυώσει, ενσωματώνουμε τη σαντιγύ.
Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα κάστανου- σοκολάτας. Το τυλίγουμε ρολό και το ακουμπάμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα βουτύρου, ομοιόμορφα. Κόβουμε λοξά τα δύο τελειώματα του κορμού και τοποθετούμε τα δύο ρολάκια που κόψαμε, πάνω στον κορμό, σαν ρόζους του ξύλου, καλύπτοντας την ένωση με κρέμα. Κάνουμε λοξές ραβδώσεις με το πιρούνι, μιμούμενοι τις ραβδώσεις του φλοιού. Πασπαλίζουμε ελαφρά με άχνη και στολίζουμε την πιατέλα με φρέσκα κόκκινα φρούτα ή διακοσμητικά φυλλαράκια.

 

Χρόνια πολλά


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κέικ με μούστο

Κέικ με μούστο
Ο Chef Προτείνει
[22/09/2017 - 08:00]

Τα καλά του Φθινοπώρου ...περισσότερα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Τυροπιτάκια με γιαούρτι
Ο Chef Προτείνει
[08/09/2017 - 08:00]

Για το κολατσιό των μικρών μαθητών   ...περισσότερα