Σαλάτα «παλικάρια»

Σαλάτα «παλικάρια»
16 Δεκεμβρίου 2016, 08:00
A+ A-
Για όσους νηστεύουν και όχι μόνο

Σε μια εβδομάδα είναι Χριστούγεννα. Αρκετοί από εμάς έχουμε αρχίσει ήδη τη νηστεία όπως ορίζει η Εκκλησία, άλλοι πάλι αρχίζουν από τώρα. Μαζί λοιπόν με πολλά νηστίσιμα φαγητά που μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας, υπάρχει και αυτή η σαλάτα που ονομάζεται «παλικάρια» ή «πολύσπορα». Επίσης σε πολλά χωριά της Ανατολικής Κρήτης συνηθίζεται να σερβίρεται και την παραμονή των Θεοφανείων που είναι ημέρα νηστείας.

Υλικά

50 gr σιτάρι
50 gr ρεβύθια
50 gr φασόλια άσπρα
50 gr φασολάκια μαυρομάτικα
50 gr φακές
50 gr φάβα
αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Για το ντρέσινγκ

125 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
50 ml βαλσάμικο ξύδι
60 ml χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
30 ml χυμό λεμονιού
30 ml κοινό ξύδι από σταφύλι
30 ml μουστάρδα καλής ποιότητας
ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

•  2-3 πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
•  4-5 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο (3-4 κλαράκια χωρίς τα κοτσάνια)
•  5 κουταλιές σπόρια ροδιού
•  προαιρετικά, λίγη ρόκα

 

Τι κάνουμε

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε στο νερό τα άσπρα φασόλια, τα ρεβύθια και το σιτάρι σε χωριστά μπολ. Την επόμενη μέρα βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να σκάει. Επίσης βάζουμε τα ρεβύθια (σε κρύο νερό ) και, όταν βράσουν περίπου μισή ώρα, προσθέτουμε τα άσπρα φασόλια. Μετά από άλλο ένα μισάωρο προσθέτουμε τα υπόλοιπα όσπρια (που βράζουν πιο εύκολα) και αφήνουμε το μείγμα να βράζει μέχρι όλα τα όσπρια να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν και να χυλώσουν. Σουρώνουμε τα όσπρια και το σιτάρι, τα ανακατεύουμε σε μεγάλη σαλατιέρα και τα αλατίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε σέικερ χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα σπόρια ροδιού. Σερβίρουμε. Ακόμη και αν μείνει για λίγες ώρες, είναι πολύ νόστιμη.

Επιστροφή