Το αληθινό νόημα των γιορτών δεν είναι να είσαι happy όλη μέρα

Το αληθινό νόημα των γιορτών δεν είναι να είσαι happy όλη μέρα
23 Δεκεμβρίου 2023, 20:22
A+ A-
Μια επισκέπτρια του egnomi.gr γράφει για το αληθινό νόημα των γιορτών.

* Της Ρεγγίνας Κάλτση

Θυμάμαι, φορούσα ακόμη κοντό μανικάκι όταν είδα στον τοίχο της σελίδας του facebook μιας φίλης μου, να έχει ανεβάσει το εξής: 85 μέρες έμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα! Φτάνουν οι γιορτές! Χαμογελάτε! Και από κάτω τα likes και τα χαρούμενα σχόλια να ...χτυπάνε κόκκινο!

Πραγματικά, χαμογέλασα. Αλλά, όχι επειδή έρχονται οι γιορτές. Το χαμόγελο μου πήγαινε στην κίνηση της φίλης μου και στην απίστευτη ανταπόκριση πολλών άλλων φίλων. «Μετράνε τις μέρες για τις γιορτές. Κοίτα να δεις με τι μπορεί να ασχοληθεί ο άνθρωπος μέσα στη μέρα του», σκέφτηκα! “Ποιος είναι ο σκοπός τους;” αναρωτήθηκα.

Αυτή η ενέργεια ξεκίνησε, κάμποσα χρόνια πριν από τη μεγάλη αλυσίδα παιχνιδιών (οικιακών συσκευών, χαρτικών, ενδυμάτων και άλλων πολλών ειδών, δυστυχώς, πλέον) όπου, πολύ έξυπνα - το ομολογώ – ο δημιουργός της διαφήμισης, πέτυχε τον στόχο του. Που δεν είναι άλλος από το να αυξήσει τις πωλήσεις τής εν λόγω επιχείρησης με το να δημιουργεί μια «πρόσκαιρη» χαρά στον κόσμο και να τους οδηγεί στα καταστήματα της.

Το εμπορικό αυτό τρικ δεν χρειάζεται να πούμε ότι αποτελεί μια επίπλαστη γιορτινή πραγματικότητα. Πέτυχε, όμως, γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη –έστω κι έτσι- να βγει από τη μιζέρια της προεορταστικής περιόδου. Να νιώσει τη θαλπωρή των γιορτών πριν την ώρα της!

Κι όταν όμως έρχεται αυτή, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν αποδεικνύονται τόσο αληθινές όσο θα θέλαμε να είναι. Υποτιθέμενοι φίλοι, συνεργάτες, εργοδότες, εργαζόμενοι, δίνουν τις «καλύτερες ευχές» για αγάπη, αρμονία και ευτυχία. Επιχειρηματίες, σύλλογοι, άτομα που ασχολούνται με τα κοινά εύχονται στους πελάτες τους, στα μέλη τους, στους ανθρώπους που τους έχουν στηρίξει με τη ψήφο τους για μια ευτυχισμένη χρονιά. Πάντα με χαμόγελο και την «αυθόρμητη» χαρά που απαιτούν οι μέρες.

Πολλοί από αυτούς, όμως, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λίγο πριν έχουν ανταλλάξει τις πιο άσχημες κουβέντες, έχουν αμαυρώσει το όνομα του διπλανού τους, έχουν συκοφαντήσει τον συνεργάτη τους, και αύριο (αφού περάσει το γιορτινό κλίμα) θα συνεχίζουν να τους κριτικάρουν αρνητικά. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία! Γιατί, τώρα έχουμε γιορτές. Και έχουμε την …υποχρέωση να είμαστε χαρούμενοι, να δίνουμε ευχές, να μοιράζουμε φιλιά και χειραψίες, ακόμη και αν δεν το αισθανόμαστε. Γιατί έτσι το επιβάλλουν οι μέρες.

Και δίχως να το καταλάβεις, έρχονται οι «γιορτινές» ώρες που μένεις μόνος. Και δεν είσαι …υποχρεωμένος να δείξεις χαρά σε κανέναν. Και δεν σε υποχρεώνει κανείς να προσποιηθείς μπροστά σε τυπικές χειραψίες. Και, τότε συνειδητοποιείς πως, από το πρόσωπο σου έχει φύγει το χαμόγελο. Εχεις αδειάσει από ενέργεια και συναισθήματα, γιατί αναλώνεσαι να μοιράζεις από δω κι από κει ψεύτικα χαμόγελα και τυπικές κουβέντες.

Όχι, δεν σου λέω να φυλάξεις τις ευχές σου και να μην τις μοιράζεις. Όμως, το αληθινό νόημα των γιορτών δεν είναι να είσαι happy όλη την ώρα. Είναι να αναζητήσεις την ουσία στις ανθρώπινες σχέσεις, να βρεθείς δίπλα σε εκείνον που σε αγαπάει και σε νοιάζεται αληθινά. Πρόκειται για μια διαδικασία πολύ πιο δύσκολη που απαιτεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Τέτοια συναισθήματα μάς λείπουν, αυτά που καλύπτουν τα μεγάλα ψυχικά κενά..

Επιστροφή