Παιδεία

Πολιτιστικός χειμώνας στο Δημοτικό σχολείο Μακρυκάπας

Πολιτιστικός χειμώνας στο Δημοτικό σχολείο Μακρυκάπας
13 Φεβρουαρίου 2017, 17:51
Γνωστοί συγγραφείς επισκέφτηκαν το σχολείο, με τελευταία Ελένη Δικαίου.

Έναν άκρως πολιτιστικό…χειμώνα διάγει το Δημοτικό σχολείο Μακρυκάπας του Δήμου Μεσσαπίων- Διρφύων! Μετά την διαδικτυακή συνάντηση με την συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη, δάσκαλοι και μαθητές συνεχίζουν με πολλή όρεξη και ενδιαφέρον το ταξίδι τους στο μαγικό κόσμο του βιβλίου και της λογοτεχνίας.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου επισκέφθηκαν το σχολείο οι εικονογράφοι παιδικών βιβλίων Νίκος Γιαννόπουλος και Κριστίν Μενάρ. Τα παιδιά ανυπομονούσαν γι’ αυτή τη συνάντηση καθώς θα μάθαιναν πώς εικονογραφείται μία ιστορία αλλά και πώς φτιάχνεται μία ιστορία μέσω των εικόνων.

Μίλησαν με τους εικονογράφους για όλα αυτά, έφτιαξαν μαζί τους μία ιστορία με εικόνες και ζωγράφισαν τα δικά τους όνειρα με σκοπό να γίνουν ένα δικό τους βιβλίο, όπως τους υποσχέθηκαν.

Το επόμενο ραντεβού με την λογοτεχνία είχε κανονιστεί για το πρωί της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου. Καλεσμένη ήταν η γνωστή και βραβευμένη συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας Ελένη Δικαίου.

Οι μαθητές με τις δασκάλες τους είχαν δουλέψει πάνω στην δραματοποίηση αποσπασμάτων από τρία βιβλία της συγγραφέως: η Α΄ και Β΄ τάξη στο βιβλίο «Η Μαρουδίτσα που έφερε την πασχαλιά», η Γ΄ και Δ΄ τάξη στο «Ένας ήρωας με πέταλα» ενώ η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά».

Οι δραματοποιήσεις ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία και την ζωντάνια τους. Η κ. Δικαίου συνομίλησε με τα παιδιά για το βιβλίο και παιδική λογοτεχνία τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία για να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να διευρύνουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο τους.

Τα παιδιά την ρώτησαν πότε ξεκίνησε να γράφει για να τους απαντήσει πως γράφει από όταν ήταν μαθήτρια και πως έστελνε κείμενά της και στην «Διάπλαση των Παίδων».

Η απάντηση που εντυπωσίασε περισσότερο από όλες είναι, ίσως, πως αγαπημένος της συγγραφέας είναι ο Όμηρος και πως η ελληνική μυθολογία είναι μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς ανά τον κόσμο, ακόμη και για τον…Χάρυ Πότερ!

Η επίσκεψη έκλεισε με την υπόσχεση των παιδιών να κεράσουν την κ. Δικαίου για την επίσκεψή της στο σχολείο με το να διαβάσουν ένα λογοτεχνικό βιβλίο ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΨΑΧΝΑ: Εκδήλωση για το μέλλον των μαθητών μετά το Γυμνάσιο

ΨΑΧΝΑ: Εκδήλωση για το μέλλον των μαθητών μετά το Γυμνάσιο
Παιδεία
[22/04/2018 - 16:00]

Πραγματοποιήθηκε στο γυμνάσιο Ψαχνών, με πρωτοβουλία της διευθύντριας. ...περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ: Τα κλικ από τη μάχη των κοριτσιών

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ: Τα κλικ από τη μάχη των κοριτσιών
Αθλητικά
[20/04/2018 - 14:25]

Πρωταθλήτρια η ομάδα του 2ου Λυκείου Χαλκίδας που κέρδισε το Λύκειο Αιδηψού ...περισσότερα