Νόστιμη αποκριά

Νόστιμη αποκριά
24 Φεβρουαρίου 2017, 08:00
A+ A-
Καθαρή Δευτέρα επίσης με νοστιμιά

Έφτασε και το τριήμερο της Αποκριάς και όλοι έχουμε τα σχέδιά μας για τα αποκριάτικα πάρτι και φαγοπότια με συγγενείς και φίλους. Το έθιμο απαιτεί καλό φαγητό, ξεφάντωμα και διασκέδαση για την Κυριακή της αποκριάς καθώς και την Καθαρά Δευτέρα που όμως μην ξεχνάμε ότι ξεκινά νηστεία.

Τηγανιές, μεζέδες, γλυκά του ταψιού και ότι λαχταρά ο καθένας μας. Θαλασσινά, ταραμοκεφτέδες και οπωσδήποτε χαλβά σιμιγδαλένιο για την Καθαρά Δευτέρα.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Μια θεωρία που επικρατεί για τα καρναβάλια έχει να κάνει με την ονομασία του. Τα Καρναβάλια στα λατινικά σημαίνουν «Αντίο κρέας». Η γιορτή εορταζόταν την τελευταία ημέρα που οι χριστιανοί δικαιούνταν να τρώνε κρέας. Ακόμα και στις εποχές όπου η Χριστιανική θρησκεία ήταν αυστηρή, στο Βυζάντιο την ημέρα αυτή ο κόσμος προέβαινε σε «ξεφάντωμα» εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι κρύβονταν πίσω από μια μάσκα.

Τηγανιά με χοιρινό μαριναρισμένο σε ρετσίνα και μανιτάρια

(για μερακλήδες)


Υλικά

800 γρ. χοιρινό
400 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια  καλά σκουπισμένα με μια νοτισμένη πετσέτα και χοντροκομμένα
2½ κουτ. σούπας μουστάρδα
250 ml ζωμός κότας ή νερό
χυμός από 1/2 λεμόνι
70 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή+1/2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, κοπανισμένα μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη
1 φύλλο δάφνης
500 ml ρετσίνα, της αρεσκείας μας

Τι κάνουμε

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το κρέας, περιχύνουμε με τη ρετσίνα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Βγάζουμε το χοιρινό από τη μαρινάδα όπως και το κρεμμύδι με το σκόρδο, με τρυπητή κουτάλα, και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν.

Σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το σκόρδο της μαρινάδας για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το χοιρινό, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να αναμειχθούν τα υλικά και σβήνουμε με τη μισή ρετσίνα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το ζωμό ή το νερό, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε την τηγανιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε την τηγανιά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κρέας και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. 

Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Εαν θέλουμε τη συνοδεύουμε με γιαούρτι.

 

Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο

(για ...τεμπελίτσες)


Υλικά

750 γρ. γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι καλαμποκιού
1½ φλιτζ. τσαγιού  τυρί άλμης  (θρυμματισμένο)
1 φλιτζ. τσαγιού κατίκι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
3 αυγά,  ελαφρώς χτυπημένα
1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνουμε

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε  τα αυγά με το λευκό τυρί και το κατίκι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι καλαμποκιού με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα σιμιγδάλι-μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Μόλις πήξει το μείγμα, το αδειάζουμε στο μπολ με τα αυγά και τα τυριά, προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε μέσα το μείγμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο ρεγκάτο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για να κάνει κρούστα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.

 

ΚΑθΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Γιατί πετάμε χαρταετό αυτή την ημέρα: Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό και το Θεό και γίνεται την πρώτη ημέρα της νηστείας για την μεγάλη γιορτή που θα ακολουθήσει (Πάσχα).
 

Ταραμοκεφτέδες

(για ...αρχή)

Υλικά
250 γραμ. ταραμά άσπρο ή κόκκινο
300 γραμ. ψωμί ξερό, μουσκεμένο και καλά στιμμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 χλωρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας γεμάτες μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο
2 κουτ. σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο πιπέρι
ραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
αλεύρι για το τηγάνισμα

Τι κάνουμε

Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο και όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια.
Τα σοτάρουμε, τα αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.
Μουσκεύουμε τον ταραμά σε ένα μπολ με νερό για 15'.
Τον σουρώνουμε καλά και τον βάζουμε σε ένα μπολ.

Μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό το ψωμί.
Το στραγγίζουμε, το στίβουμε καλά και το τρίβουμε με το χέρι μας, στο μπολ με τον ταραμά.
Έπειτα προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, με τα ζουμιά τους, τα μυρωδικά, το αλεύρι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, τουλάχιστον για μία ώρα, για να σφίξει και να ανακατευτούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τηγανίζουμε.

 

Πετροσωλήνες σαγανάκι

(για ...βουτιές στο πιάτο)

Υλικά:

20 πετροσωλήνες μετρίου μεγέθους
1/2 κούπα νερό
χυμό 1 μεγάλου λεμονιού
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. ρίγανη
πιπέρι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά τους πετροσωλήνες. Κατόπιν τους βάζουμε σε ένα σαγανάκι με το νερό και τους αχνίζουμε για να ανοίξουν (όσους δεν ανοίξουν στα 2 λεπτά περίπου τους πετάμε).

Αφού ανοίξουν τους βγάζουμε από το σαγανάκι και σουρώνουμε το ζουμάκι που έχει μείνει. Ξαναβάζουμε το ζουμάκι μέσα στο σαγανάκι μας μαζί με το χυμό του λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το πιπέρι και τους πετροσωλήνες.

Αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μείνουν με αρκετή σαλτσούλα.

 

Χαλβάς

(έτοιμος για να τον φας)


Υλικά

1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
3 φλιτζ. ζάχαρη
4 φλιτζ. νερό
2 ξυλάκια κανέλας
150 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια, ψιλοκομμένα
κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα 

Τι κάνουμε:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Παράλληλα βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες.

Οταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ρίχνουμε το καυτό μείγμα ζάχαρης, ανακατεύοντας προσεκτικά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει και να σωθούν τα υγρά.

Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα.

 

Καλές απόκριες

Επιστροφή