Συντετριμμένη η Χαρίκλεια στην κηδεία του Δημήτρη Μυταρά

20 Φεβρουαρίου 2017, 19:50
A+ A-
Διαβάστε ποιοι ήταν παρόντες στο τελευταίο "αντίο" στον κορυφαίο Χαλκιδέο  καλλιτέχνη.     

Το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου είπαν το τελευταίο "αντίο" στον κορυφαίο Χαλκιδέο ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι της τέχνης και της πολιτικής, αλλά και απλός κόσμος.

Όλοι τους συγκεντρώθηκαν στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, για να συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία τον διεθνώς καταξιωμένο καλλιτέχνη. Συντετριμμένη  η σύζυγός του και συνοδοιπόρος στη ζωή και στην τέχνη Χαρίκλεια και ο γιος του Αριστείδης δέχτηκαν συλλυπητήρια και αποχαιρέτησαν τον άνθρωπό τους.

Παρών στο "ύστατο χαίρε" και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, βουλευτές και πολλοί άνθρωποι της τέχνης, με προεξάρχουσα την  διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία συμμετείχε, ανέφερε μεταξύ άλλων: " Ήταν και είναι ένας βαθιά πιστεύων άνθρωπος στον Θεό.

Τον τιμά η πατρίδα μας, ο κόσμος όλος, γιατί με σεμνότητα υπηρέτησε τον πολιτισμό και απέδειξε μέσα από τα έργα του ότι υπήρξε μία καλλιεργημένη ψυχή.  Γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής και μόνο άνθρωποι καλλιεργημένοι μπορούν να παράγουν πολιτισμό."

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης επισήμανε ότι: " Ήσουν άνθρωπος γεμάτος πάθος και ορμή, με ξεχωριστή προσωπικότητα, σπάνιο ήθος, αξιοπρέπεια και λεπτότητα. Αφιέρωσες τη ζωή σου στην τέχνη και στη διδασκαλία.

Η γενέτειρά σου, η Χαλκίδα, σου χρωστά πολλά, μα κυρίως το Εργαστήριο Τέχνης, ένα σχολείο διαρκούς μάθησης, βάσει της δικής σου πορείας, του ήθους και της έμπνευσής σου που συνεχίζει με αγάπη η σύντροφός σου Χαρίκλεια."

Στον επικήδειο λόγο η κ. Λαμπράκη τόνισε: " Ήταν έξοχος ζωγράφος, αλλά και στοχαστικός της ποιητικής τέχνης, συνδυασμός εξαιρετικός για έναν δάσκαλο, και ο Δημήτρης Μυταράς ήταν φωτισμένος δάσκαλος."

Στεφάνια έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά συμβούλια Αθηναίων και Χαλκιδέων, η Εθνική Πινακοθήκη, ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη.

Επίσης, τα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η ΑΣΚΤ, ο Βλάσης Βέλλιος, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, ο Μιχάλης Σάλλας και η Σοφία Στάικου κ.ά.

Επιστροφή