ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ: Ιστορίες από την καταστροφή της Σμύρνης στο θεατρικό σανίδι

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ: Ιστορίες από την καταστροφή της Σμύρνης στο θεατρικό σανίδι
25 Απριλίου 2017, 13:01
A+ A-
Από το Θεατρικό Εργαστήρι "Κύκλος" Αμαρύνθου.

«Η πόλη που κάηκε μας κατοικεί»  είναι ο τίτλος της νέας θεατρικής παραγωγής που θα παρουσιάσει το Θεατρικό Εργαστήρι Κύκλος Αμαρύνθου, στην Αμάρυνθο και στην Ερέτρια, και βασίζεται στα έργα «Κοινός λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου  και «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα.

Ο «Κοινός λόγος» είναι ένα συνταρακτικό αφηγηματικό οδοιπορικό  της Καταστροφής της Σμύρνης μέσα από εννέα προσωπικές μαρτυρίες ανώνυμων γυναικών.

Ο λόγος τους αληθινός, τραγικός, ερωτικός, κάποιες φορές σπαρακτικός, λειτουργεί ως «αντίδωρο μνήμης». Πόσα πέρασαν αυτοί οι ανώνυμοι άνθρωποι, (ξεριζωμός, πείνα, θάνατος αγαπημένων ανθρώπων), πόσα περνούν ακόμη και σήμερα οι εσαεί ξεριζωμένοι.

Η «Ιστορία ενός αιχμαλώτου», το έργο που στηρίζεται πάνω σε μια συνταρακτική αφήγηση κάποιου τουρκόφωνου Έλληνα, τον οποίο συνάντησε ο Στρατής Δούκας σε χωριό της Μακεδονίας, είναι μια από τις πιο δραματικές διηγήσεις όσων δεν μπόρεσαν να διαφύγουν έγκαιρα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Τις Μικρασιάτισσες γυναίκες ερμηνεύουν: Μαίρη Ιακώβου, Μαρία Σιλβέστρου, Μαριαλένα Λίζου, Κρυσταλλία Μπουραζά, Μάντω Μπόικου, Δήμητρα Τσάλλα, Γιάννα Δροσάτου. Τον αιχμάλωτο Έλληνα υποδύεται ο Αντώνης Λαζάρου.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Μιλτιάδης Παπανάγνου, Σκηνή, κοστούμια: Θεατρικό Εργαστήρι Κύκλος, Μουσική επιλογή: Μάντω Μπόικου, Μακέτα, πρόγραμμα: Κρυσταλλία Μπουραζά, Ήχος, φωτισμοί, σκηνική φροντίδα: Δημήτρης Καραδήμος, Παναγιώτης Μπούκος

Οι παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ, στο Στέκι Θεατρικού Εργαστηρίου Κύκλος, Καλλιθέα και το Σάββατο 6 Μαΐου, την ίδια άωρα, στην αίθουσα Εκδηλώσεων, Γενικό Λύκειο Ερέτριας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Επιστροφή