Οι εγκληματίες ...κυνηγάνε τους εύκολους στόχους

Οι εγκληματίες ...κυνηγάνε τους εύκολους στόχους
25 Απριλίου 2017, 17:16
A+ A-
Μειώθηκαν οι φόνοι και οι ληστείες τραπεζών και μαγαζιών το 2016, αλλά αυξήθηκαν οι αρπαγές τσαντών και μικροποσών.

Στροφή των εγκληματιών στους "εύκολους στόχους", έστω και με αποκόμιση μικρής λείας, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2016, που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και η σύγκρισή τους με το 2015.

Σύμφωνα με την συγκριτική μελέτη των στοιχείων, μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες εντός σπιτιών, οι ληστείες εντός καταστημάτων και οι κλοπές- διαρρήξεις σπιτιών.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε οικίες, σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία ΟΠΑΠ, ταχυδρομικούς διανομείς, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά, σε μίνι μάρκετ, σε περίπτερα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Παρατηρείται δηλαδή μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 %, οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 27 %, οι ζωοκλοπές κατά 11%, οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 8,7%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 % και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,8 %.

Εξαρθρώθηκαν 345 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπραξαν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 36.998 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία το 2016 ανταποκρίθηκε σε 622 περισσότερες υποθέσεις απάτης, 600 περισσότερες κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων, 259 περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών, 190 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου και 72 περισσότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.

Σημαντική είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, το 2016 καταγράφηκε μείωση των παθόντων, αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το 2015.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 121 λιγότερα τροχαία ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επίσης το 2016, η χώρα μας διαχειρίστηκε σημαντικά μικρότερο αριθμό μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, κυρίως μέσω των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, συνολικά 204.820 παράτυποι μετανάστες, έναντι 911.471 το 2015.

Επιστροφή