Ο Chef Προτείνει

Κωκ ταψιού

Κωκ ταψιού
19 Μαΐου 2017, 08:00
Για τη γιορτή του Κώστα και της Ελένης

Την Κυριακή 21 Μαΐου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν και έναν εορτάζοντα. Για όσους γιορτάζουν λοιπόν, ας φτιάξουν αυτό τα υπέροχο κωκ ταψιού για τους καλεσμένους τους.

Υλικά:

1,5 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 κ. γλυκού βανίλια σε σκόνη

6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια για το παντεσπάνι

3.5 φλιτζάνια ζάχαρη

5 φλιτζάνια γάλα πλήρη

8 κ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοφτές

4 κ. σούπας κορν φλάουρ κοφτές

6 κρόκοι αυγών

3 κ. σούπας βούτηρο

1 φλιτζάνι και 1 κ. σούπας γάλακτος

1 κ. γλυκού μέλι

1 φλυτζάνι νερό

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα. 

Παντεσπάνι:

Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το μπέικιν πάουντερ και 2 κ.γλ. βανίλια. Σε σταθερό μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια αυγού σε μαρέγκα, για περίπου 15 λεπτά.  Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μεγάλο μπολ 1,5 φλιτζ. ζάχαρη με 6 κρόκους μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα ζάχαρης-κρόκων στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε μαλακά με κυκλικές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Στρώνουμε δύο μέτρια ταψάκια με λαδόκολλα και ισομοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Κρέμα: Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την μισή ποσότητα γάλακτος. Παράλληλα, σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κορν φλαουρ, 1 φλιτζ. ζάχαρη, τους κρόκους αυγών και 1 κ.γλ. βανίλια. Όταν το γάλα βράσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα γάλα-αλεύρι και το βούτυρο. Παράλληλα ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσέχουμε να μη σβολιάσει η κρέμα μας.

Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν μεταξύ τους. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με 1 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί  σιρόπι. 

Μοντάρουμε το κωκ: Ξεφορμάρουμε το πρώτο παντεσπάνι (πρέπει να είναι εντελώς κρύο) και το βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα ή ταψί. Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα από πάνω, συνεχίζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και τέλος επικαλύπτουμε με το γλάσο σοκολάτας. Καλύπτουμε το κωκ ταψιού με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί για 2-3 ώρες.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι
Ο Chef Προτείνει
[23/06/2017 - 08:00]

Γιατί άρχισαν για τα καλά οι ζέστες! ...περισσότερα

Πίτα με 4 τυριά

Πίτα με 4 τυριά
Ο Chef Προτείνει
[16/06/2017 - 08:00]

Πίτα του καλοκαιριού ...περισσότερα

Πουτίγκα βανίλιας

Πουτίγκα βανίλιας
Ο Chef Προτείνει
[02/06/2017 - 08:00]

Το πιο δροσερό γλυκό του καλοκαιριού! ...περισσότερα