Πατατοκεφτέδες Τήνου

Πατατοκεφτέδες Τήνου
11 Αυγούστου 2017, 08:00
A+ A-
Συνταγή από το όμορφο νησί της Παναγιάς.

Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων όπου εκεί βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας, με την ομώνυμη θαυματουργό, κατά τη χριστιανική παράδοση, εικόνα. Η εκκλησία γιορτάζει στις 25 Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), ωστόσο αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό του Δεκαπενταύγουστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).

Φημισμένα είναι και τα γαλακτοκομικά όπως το τηνιακό τυρί (τυράκι Τήνου), το πέτρωμα (τυρί ανάλατο), η κοπανιστή και η γραβιέρα Τήνου (προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), το ανθότυρο, το μαλαθούνι και το παστεριωμένο γάλα που παράγονται στο τυροκομείο της Τήνου. Επίσης το θυμαρίσιο μέλι και το «ροζακί» σταφύλι. Το τοπικό ρακί, ελαφρύ και εξαιρετικής ποιότητας, συνοδεύει απαραίτητα τις κοινωνικές εκδηλώσεις των κατοίκων. Ξεχωριστοί μεζέδες του γιορτινού τραπεζιού είναι η λούζα -χοιρομέρι ψημένο στο κόκκινο κρασί και μπαχαρικά, το τηνιακό λουκάνικο, το σκορδάτο. Οι λιαστές ντομάτες και η κάπαρη, δε λείπουν ποτέ από το Τηνιακό τραπέζι, αποτελώντας βασικά υλικά σε αρκετές παραδοσιακές συνταγές.

Πατατοκεφτέδες Τήνου

Από εκεί και η σημερινή μας συνταγή που σίγουρα θα αρέσει γιατί οι πατατούλες αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Εδώ βέβαια έχουμε μια παραλλαγή αλλά πολύ νόστιμη.

Υλικά

1 κιλό μικρές πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, πολτοποιημένο
1κρεμμύδι φρέσκο, πολτοποιημένο
1 φλιτζ. τσαγ. τυρί τριμμένο, Τηνιακό ή κεφαλοτύρι
2 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγ. φρυγανιά, τριμμένη
1 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
2-3 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο (για τηγάνισμα)

Τι κάνετε

Βράστε σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό τις πατάτες με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε τις και αφήστε τις να κρυώσουν τελείως. Ξεφλουδίστε τις και αλέστε τις στο μύλο του πουρέ.
Σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο ελαφριά. Όταν κρυώσει ρίξτε το στον πουρέ.
Ρίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον πουρέ και ανακατέψτε τα. Το μίγμα πρέπει να είναι σφικτό.
Πάρτε τον πουρέ μ' ένα κουταλάκι και πλάστε πατατοκεφτέδες στο μέγεθος μικρού καρυδιού.
Βάλτε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα και αφού ζεσταθεί πολύ καλά ξεκινήστε να τους τηγανίζετε φροντίζοντας να ροδοκοκκινήσουν από όλες τις πλευρές.

Επιστροφή