ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Κύκλωμα θησαύριζε ψαρεύοντας αγγούρια της θάλασσας

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Κύκλωμα θησαύριζε ψαρεύοντας αγγούρια της θάλασσας
1 Αυγούστου 2017, 10:56
A+ A-
Τα αλιεύματα αυτά είναι βρώσιμα στην Ασιατική κουζίνα, ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση σε πολλές χώρες.

Μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών (γνωστά ως «αγγούρια της θάλασσας»), τα οποία πωλούνται στο εξωτερικό έναντι 1.000 ευρώ το κιλό, ψάρευαν Κινέζοι στον Μαλιακό κόλπο με σκοπό την εξαγωγή και πώλησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αστυνομία εντόπισε δύο εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των αλιευμάτων, σε αποθήκες στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας.

Για την υπόθεση συνελήφθη το Σαββάτο 29 Ιουλίου ένας 21χρονος Κινέζος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του.

Συνολικά κατασχέθηκαν 110.481 αλιεύματα του γένους HOLOTHURIA , αποξηραμένα έτοιμα προς διάθεση, είτε σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους ενός τόνου και 374,76 κιλών.

Επίσης, βρέθηκαν παραστατικά, τα οποία αφορούν σε εξαγωγές των ανωτέρω αλιευμάτων στις χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, κατά τα έτη 2013 - 2014, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα : «φρέσκα καβούρια».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή Λαμίας.

Την προανάκριση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται όλο το εύρος και το φάσμα δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος.

Επιστροφή