Πρέπει να χτυπήσουμε τον γάιδαρο και όχι το σαμάρι!

Πρέπει να χτυπήσουμε τον γάιδαρο και όχι το σαμάρι!
9 Αυγούστου 2017, 16:20
A+ A-
Άρθρο του Γ. Μητροπέτρου, με αφορμή την επίθεση φορολογούμενης σε εφοριακό.

*Γράφει ο Γιώργος Μητροπέτρος, οικονομολόγος

Μάθαμε από τα Μ.Μ.Ε. ότι μία φορολογούμενη επιτέθηκε σε υπάλληλο Δ.Ο.Υ. διότι της είχαν δεσμεύσει τον λογαριασμό. Δεν είναι θέμα του υπαλλήλου η δέσμευση των λογαριασμών των πολιτών οι οποίοι μέσα σε αυτήν την λαίλαπα της φοροεπιδρομής έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Μια καταιγίδα δεσμεύσεων λογαριασμών κατά πάντων και αδιακρίτως.

Καθημερινά γινόμαστε, όλοι οι συναφείς επαγγελματικές ομάδες, είτε των επαγγελματιών, είτε των λογιστών , αλλά και των εφοριακών υπαλλήλων, μάρτυρες πραγματικών τραγωδιών.

Παραδείγματα πολλά μιας συνεχιζόμενης και εντεινόμενης επίθεσης στα όποια βαλάντια των φορολογουμένων, επαγγελματιών ή μη, εργαζομένων ή ανέργων, υγιών ή ασθενών φορολογουμένων, εχόντων ή πενόταν και «ουκ εστί αριθμός».

Π.Χ. Συνταξιούχος που ζει μόνο με την σύνταξη και δεν έχει άλλα εισοδήματα επειδή έχει συνδικαιούχο τον γιό του δεσμεύεται το ήμισυ του ποσού στον λογαριασμό από το ποσό της σύνταξης σε ακατάσχετο λογαριασμό.!

Μέσα σε μια αγορά που στενάζει, σε μια κοινωνία που έχει χάσει την μπάλα, που το δόγμα του ΣΟΚ ωχριά μπροστά σε αυτό το αλλεπάλληλο και από διαφορετικές πλευρές εισπρακτικό κτύπημα, προβλέπω, χωρίς να το εύχομαι, πως θα δούμε να εκτυλίσσονται αψυχολόγητες πράξεις.

Όμως θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία.

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους, δηλαδή η μία κοινωνική ή εργασιακή πλευρά να επιτίθεται στην άλλη, να λειτουργήσει ανορθόδοξα  ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Θα πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δένδρο.

Το «δένδρο» είναι ο κάθε υπάλληλος ο οποίος μέσα στα πλαίσια του νόμου και των αποφάσεων της διοίκησης και των πολιτικών του προϊσταμένων, εντέλλεται να εφαρμόσει πράξεις και πολιτικές που καμιά φορά στρέφονται και κατά του εαυτού του ή της οικογένειάς του.

Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις εφαρμογής διοικητικών ή λοιπών πράξεων που έρχονται να κτυπήσουν το ήδη φορτισμένο από όλα τα εισπρακτικά μέτρα και τις περικοπές, πολίτη,  χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση, κατανόηση, εξάντληση κάθε επιείκειας που δίνει ο νόμος και οι αποφάσεις και όχι η καρέκλα της όποιας εξουσίας που έχει εκχωρηθεί σε κάθε υπάλληλο στο όνομα του λαού να τον μετατρέπει σε δυνάστη και τιμωρό του. (γιατί υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα, ευτυχώς πολύ λίγα).

Ακόμα θα έλεγα, σε τέτοιες υπηρεσίες, όπως οι Δ.Ο.Υ. ΚΕΑΟ κ.λ.π. να χρειάζονται και ειδικοί επιστήμονες , ψυχολόγοι, ώστε να εκπαιδεύουν το προσωπικό, πώς να αντιμετωπίζουν πολίτες που είναι εκτός εαυτού και όχι όπως λέει ο σύλλογος υπαλλήλων στην ΔΟΥ που έγινε το περιστατικό,  προστασίας των υπαλλήλων ίσως και με αστυνομικά μέσα.

Αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, υπάλληλοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, άνεργοι , όλοι οι μη προνομιούχοι και είναι οι περισσότεροι, όλες οι κοινωνικές ομάδες, η Εκκλησία, όλοι μαζί, θα πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να ανατρέψουμε αυτήν την αδιέξοδη, περιοριστική, πατριδοκτόνα , καταστροφική και ισοπεδωτική πολιτική.

Πρέπει να «χτυπήσουμε τον γάιδαρο» και όχι το σαμάρι.

Να πιστέψουμε στην δύναμη του λαού, να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπρέπειά μας, να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας, σε έναν απελευθερωτικό πατριωτικό δημοκρατικό αγώνα,  χωρίς εκπτώσεις και προαπαιτούμενα,  με ψιλά την Σημαία της Ελευθερίας, της λαϊκής κυριαρχίας   και της ευημερίας των πολιτών και όχι των ξένων επιτρόπων, τραπεζιτών και δανειστών,  που επιδιώκουν την αλλοίωση της Εθνικής μας ταυτότητας και το ξεπούλημα της χώρας.

Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς ….η βούληση χρειάζεται, τις  βασικές αρχές όλοι τις γνωρίζουμε.! 

Επιστροφή