Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα
16 Αυγούστου 2017, 15:33
A+ A-
Διαβάστε ένα επίκαιρο θέμα, διότι οι τσούχτρες έχουν πολλαπλασιαστεί στις ελληνικές θάλασσες.  

Μέδουσες και τσούχτρες έχουν αυξηθεί επικίνδυνα την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στις ελληνικές θάλασσες, ενώ πρέπει να γνωρίζετε ότι από τα μέσα Αυγούστου και μετά αυξάνεται σημαντικά η παρουσία τους σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές.

Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζετε ορισμένα βασικά πράγματα, που θα πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα. Καταρχήν πρέπει να ξέρετε ότι το τσίμπημα της τσούχτρας προκαλεί έντονο πόνο, σαν να σε διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακολουθεί μια αλλεργική αντίδραση, που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε τσιμπήματα που αφορούν στα χέρια και στα πόδια, μπορείτε να κάνετε μερικά πρακτικά πράγματα, για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, τα οποία είναι τα εξής:

1. Βγείτε από την θάλασσα, αμέσως μόλις νιώσετε τσίμπημα από τσούχτρα.

2. Πλύντε καλά την περιοχή με νερό για να απενεργοποιήσετε τα κύτταρα που βγάζουν το δηλητήριο.

3. Πάρτε μια πιστωτική κάρτα, ή ένα πλαστικό αντικείμενο και ξύστε την περιοχή, για να αποκολληθούν τα πλοκάμια.

4. Ξεπλύντε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε βάζοντας πάνω στην πληγή μαγειρική σόδα. Αυτό βοηθά να απενεργοποιηθεί το δηλητήριο.

5. Χρησιμοποιήστε κρέμες με κορτιζόνη και αντισταμινικά χάπια, για να μειώσετε το πρήξιμο και την φαγούρα. 

6. Εάν έχει δημιουργηθεί ανοιχτή πληγή στο σημείο του τσιμπήματος, βάλτε μια αντιβιοτική κρέμα στο σημείο και καλύψτε την με μια γάζα.

7. Σε πολύ έντονες αντιδράσεις θα πρέπει να μεταφερθείτε στα επείγοντα περιστατικά, ενός νοσοκομείου.

Έντονη αλλεργική αντίδραση θεωρείται αυτή που αφορά στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του σώματος και συνοδεύεται από δύσπνοια και ταχυκαρδία.

Επιστροφή