Πόσο θα κοστίζουν οι πλαστικές σακούλες στα σούπερ-μάρκετ από το 2018

Πόσο θα κοστίζουν οι πλαστικές σακούλες στα σούπερ-μάρκετ από το 2018
20 Αυγούστου 2017, 15:30
A+ A-
Θεσπίστηκε τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα, για να μπει φραγμός στην αλόγιστη χρήση τους.

Με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων υπουργών θεσπίστηκε τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm), που χρησιμοποιούνται για να μεταφερθούν τα ψώνια από το σούπερ-μάρκετ.

Το τέλος αυτό είναι 3 λεπτά ανά σακούλα για το 2018 και θα αυξηθεί στα 7 λεπτά από την 1 Ιανουαρίου 2019. Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο (λαϊκές αγορές).

Επίσης εξαιρούνται οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων (προϊόντα οπωροπωλείου κλπ).

Παράλληλα καθιερώνονται υποχρεωτικά η «επώνυμη» σακούλα με αριθμό μητρώου παραγωγού, ημερομηνία και τόπο παραγωγής, η διακριτή χρέωση των σακουλών πάχους 50-70 μm από τα καταστήματα (χωρίς τέλος), η προώθηση από τα σούπερ μάρκετ σακουλών πολλαπλής χρήσης ή βιοαποδομήσιμων με χρέωση ή χωρίς, ή με αντάλλαγμα χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες προς ανακύκλωση, η αναγραφή του κόστους πώλησης της σακούλας, καθώς και του τέλους στα παραστατικά. 

 

 

 

Επιστροφή