Μακαρονόπιτα με μελιτζάνα

Μακαρονόπιτα με μελιτζάνα
3 Νοεμβρίου 2017, 08:00
A+ A-
Γευστικός συνδυασμός

Οσοι αγαπούν τα λαχανικά αλλά και τα ζυμαρικά, αυτός ο συνδυασμός των δύο σίγουρα θα τους ξετρελάνει.

 

Υλικά

ελαιόλαδο για το ταψάκι
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
4 κ.σ. παρμεζάνα και επιπλέον για το σερβίρισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και 2 κ.σ. επιπλέον
500 γρ. μοσχαρίσιο λιπαρό κιμά
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
800 γρ. σάλτσα ντομάτας έτοιμη
αλάτι και πιπέρι
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
500 γρ. πένες
500 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
έξτρα 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

 

Τι κάνουμε:

Λαδώνουμε τη βάση και τα πλάγια μιας φόρμας 28 εκ με αποσπώμενη βάση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με 2 κ.σ. παρμεζάνα και με το μείγμα αυτό “αλευρώνουμε” το εσωτερικό της φόρμας.
Σε ένα βαθύ τηγάνι που το καίμε σε πολύ δυνατή φωτιά προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τον κιμά.
Σοτάρουμε τον κιμά για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο, και αφού σοτάρουμε άλλα 2-3 λεπτά σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το μισό. Προσθέτουμε και τη ντομάτα και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και δοκιμάζουμε.
Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ξεκινάμε να τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια φωτιά.
Τις αφήνουμε πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν καλά από τα λάδια.
Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά.
Τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και τη μοτσαρέλα.
Στη βάση της φόρμας βάζουμε μια στρώση από τηγανητές μελιτζάνες.
Γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα ζυμαρικών και σάλτσας. Πατάμε καλά το μείγμα ώστε να μην αφήσει κενά μέσα στη φόρμα.
Γυρνάμε προς τα πάνω τις φέτες της μελιτζάνας που περισσεύουν και από πάνω τους βάζουμε ότι μελιτζάνες έχουν περισσέψει.
Καλύπτουμε με μεμβράνη, βάζουμε  τη φόρμα στο ψυγείο για 4 ώρες ώστε να παγώσει καλά το μείγμα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να κοπεί εύκολα.
Αφαιρούμε από το ψυγείο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Βάζουμε λίγη μοτσαρέλα, τα 2 κ.σ. παρμεζάνα καθώς και 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη πάνω στο φαγητό.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φαγητό.

Επιστροφή