Ημερίδα για το Χαλκιδέο δάσκαλο της Νομικής Γεώργιο Παπαχατζή

Ημερίδα για το Χαλκιδέο δάσκαλο της Νομικής Γεώργιο Παπαχατζή
15 Νοεμβρίου 2017, 18:34
A+ A-
Διαβάστε ποιοι μίλησαν για τον αείμνηστο καθηγητή.

Στον Χαλκιδέο δάσκαλο της Νομικής Επιστήμης, αείμνηστο καθηγητή Γεώργιο Μ. Παπαχατζή ήταν αφιερωμένη η ημερίδα που διοργάνωσε, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας και το Τμήμα Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών.

Ο Γ. Παπαχατζής γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1905 και σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν τακτικός καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από το 1943 έως το 1967, όταν και απομακρύνθηκε από το τότε καθεστώς.

 Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους επιφανείς Έλληνες Ακαδημαϊκούς της πρώτης περιόδου του Πάντειου Πανεπιστημίου, αμέσως μετά την ίδρυσή του το 1927, που συνέβαλαν στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, στην οποία διετέλεσε και Πρύτανης από το 1964 έως το 1965.

Το 1929 εισήχθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την ίδρυση του θεσμού, ερχόμενος δεύτερος κατά σειρά, μετά τον καθηγητή Μιχάλη Στασινόπουλο, στις εξετάσεις εισαγωγής, από περίπου 120 υποψηφιότητες για τις 10 προκηρυχθείσες θέσεις εισηγητών του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και ανέλαβε Πρόεδρος του Β΄Τμήματος (1963-1968) και Αντιπρόεδρος το 1969.

Για τον Γεώργιο Παπαχατζή μίλησαν ο Νικόλαος Ρόζος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ. και ο ομότιμος καθηγητής Βλάσης Παπαγρηγορίου.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Λάμπρος Γκάνης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Αριστείδης Αράπογλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Βελισάριος Καράκωστας, Πρόεδρος Εφετών ε.τ.

Επιστροφή