Σπείρα απατεώνων διακινούσε ηλιέλαιο ως παρθένο ελαιόλαδο

Σπείρα απατεώνων διακινούσε ηλιέλαιο ως παρθένο ελαιόλαδο
28 Νοεμβρίου 2017, 18:31
A+ A-
Διαβάστε τις επωνυμίες που χρησιμοποιούσαν οι απατεώνες για τα λάδια τους.

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε σπείρα, που δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2015 στον τομέα της νοθείας τροφίμων.

Συγκεκριμένα νόθευε και εμπορευόταν τόνους ηλιέλαιου εντός της χώρας και στο εξωτερικό ως δήθεν ελαιόλαδο. Μάλιστα για να μοιάζει με ελαιόλαδο του έριχναν χρωστικές ουσίες!

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν επτά Έλληνες, ως μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα 5 άντρες και δύο γυναίκες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα η σπείρα λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.

Ακολούθως, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία  διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες η επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.).

Επίσης χρησιμοποιούσαν επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν στα δοχεία ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», καθώς και οι ιδιότητες του.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης, προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει έλαια με έξι συνολικά επωνυμίες, και συγκεκριμένα με τις επωνυμίες: «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/ Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».

Σημειώνεται ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία «Elias drops» βρέθηκε ως νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως «ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.

Η διανομή των νοθευμένων ελαίων πραγματοποιούνταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομών σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.).

Επίσης γινόταν διανομή σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο ή γινόταν απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση και εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.

Επιστροφή