Κους-κους & σχόλια

Αυτό είναι το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο

Αυτό είναι το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο
7 Δεκεμβρίου 2017, 10:35
Δεν μπορείτε να φανταστείτε από ποιου ζώου το γάλα παρασκευάζεται.

Υπάρχει ένα είδος τυριού που κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ το κιλό και δεν μπορείτε να φανταστείτε από που προέρχεται η πρώτη ύλη για την παρασκευή του, δηλαδή από ποιο ζώο παίρνουν το γάλα.

Πρόκειται για το "Pule", όπως ονομάζεται το ακριβότερο –και απίστευτα σπάνιο- τυρί του κόσμου. Παράγεται στη γειτονική Σερβία από γάλα γαϊδούρας. Μήπως έχετε απορία γιατί τότε είναι τόσο ακριβό;

To Pule παράγεται σε φάρμα της Σερβίας από τον τυροκόμο Σλόμπονταν Σίμιτς, που χρησιμοποιεί το γάλα 300 γαϊδάρων που ζουν στην Προστατευόμενη Περιοχή Zasavica.

Για κάθε κιλό τυριού απαιτούνται 25 λίτρα γάλακτος γαϊδούρας που κοστίζει περί τα 45 ευρώ το λίτρο. Για να καταλάβετε πόσο πολύ γάλα είναι αυτό, η παραγωγή ενός κιλού cheddar απαιτεί μόλις 9,5 λίτρα γάλα αγελάδας, που κοστίζει περί τα 30 λεπτά το λίτρο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, μόνο 20 γαϊδούρες παράγουν γάλα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το τυρί είναι τόσο σπάνιο και ακριβό.

Ένας ακόμη λόγος, κατά τον παραγωγό του, είναι ότι το γάλα της γαϊδούρας δεν περιέχει αρκετή κασεΐνη (το συστατικό που κάνει το γάλα τυρόπηγμα), που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τυροκομηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ο Σίμιτς ισχυρίζεται έχει βρει μια μυστική μέθοδο ώστε να παρακάμπτει το πρόβλημα, αλλά είναι χρονοβόρος διαδικασία και η φάρμα του είναι η μοναδική στον κόσμο που ξέρει να φτιάχνει τυρί από γάλα γαϊδούρας (και προφανώς το κρατάει επτασφράγιστο μυστικό).

¶λλοι κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι βέβαια αμφισβητούν την εγκυρότητα του Pule, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να φτιάξεις τυρί από γάλα γαϊδούρας και πως δεν είναι στην πραγματικότητα τυρί αυτό που παράγει ο Σίμιτς.

Σύμφωνα πάντως με τον αστικό θρύλο, ο περίφημος τενίστας Novak Djokovic αγόρασε το παγκόσμιο απόθεμα. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο τυρί είναι εξαιρετικά πρωτεΐνούχο, με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που το καθιστούν τρομερά χρήσιμο στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Χειρουργός χάραξε τα αρχικά του στο συκώτι ασθενών του

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Χειρουργός χάραξε τα αρχικά του στο συκώτι ασθενών του
Κους-κους & σχόλια
[16/12/2017 - 08:48]

Η υπόθεση έχει φτάσει στο δικαστήριο, όπου θα κριθεί η τύχη του γιατρού. ...περισσότερα

Μία εβδομάδα κράτησε η συνεργασία Ρουβά-Στόκα σε νυχτερινό κέντρο

Μία εβδομάδα κράτησε η συνεργασία Ρουβά-Στόκα σε νυχτερινό κέντρο
Κους-κους & σχόλια
[15/12/2017 - 08:31]

Ο Στόκας αποχώρησε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. ...περισσότερα