ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Διευρύνονται τα κριτήρια για να αυξηθούν οι δικαιούχοι

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Διευρύνονται τα κριτήρια για να αυξηθούν οι δικαιούχοι
16 Δεκεμβρίου 2017, 08:19
A+ A-
Διαβάστε τι προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε για τη δεύτερη φάση των αιτήσεων.

Στη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του "κοινωνικού μερίσματος" για ορισμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων προχώρησε η κυβέρνηση, ώστε να δώσει τη δυνατότητα και σε χιλιάδες άλλους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να εισπράξουν τη συγκεκριμένη παροχή κατά τη δεύτερη φάση υποβολής αιτήσεων που θα διαρκέσει από τις 15 έως και τις 26 Δεκεμβρίου.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου προβλέπονται τα εξής:

1) Προκειμένου για μονογονεϊκά νοικοκυριά που λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, η κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας προσαυξάνεται κατά 0,25 για τον πρώτο ενήλικα.

2) Συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του "κοινωνικού μερίσματος" και όσοι εμφανίζονται να έχουν δηλώσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ότι το 2016 κατέβαλαν δίδακτρα έως 1.500 ευρώ σε ιδιωτικά σχολεία, ώστε να μη χάσουν το μέρισμα όσοι οικονομικά ασθενείς φορολογούμενοι δήλωσαν κατά λάθος τα μικροποσά των δαπανών τους για φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων με συνέπεια να εξαιρεθούν αυτόματα από τους δικαιούχους κατά την επεξεργασία των αιτήσεών τους από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων.

3) Το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι 31.10.2017 δεν ισχύει για τις εξής περιπτώσεις:

α) για δικαιούχους 67 ετών και άνω

β) για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, στα οποία ο δικαιούχος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (κωδικοί εντύπου Ε1: 001, 002, 005, 006 905, 906, 913 και 914).

4) Όλα τα δεδομένα που αφορούν σε προσωπικά στοιχεία, στη σύνθεση του νοικοκυριού, σε φορολογικά και οικονομικά στοιχεία, στοιχεία εγγραφής στον ΕΦΚΑ και στοιχεία ανεργίας, προκύπτουν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις ιδίως με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, του ΑΜΚΑ, του ΕΦΚΑ, της ΕΑΠ και του ΟΑΕΔ και προσυμπληρώνονται αυτόματα.

5) Εάν ο ίδιος ΙΒΑΝ εμφανίζεται δηλωμένος τρεις ή περισσότερες φορές για διαφορετικούς αιτούντες, τότε η αίτηση ακυρώνεται αυτόματα. Με τη διάταξη αυτή περιορίζονται οι πιθανότητες καταστρατήγησης των διατάξεων για το μέρισμα.

Επιστροφή