Ο Chef Προτείνει

Πάβλοβα

Πάβλοβα
12 Ιανουαρίου 2018, 07:00
με φρούτα του δάσους

Ενα γλυκό εύκολο και γρήγορο που το σίγουρο είναι ότι θα ξετρελάνει όποιον το δοκιμάσει.

Υλικά:

4 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
250 γραμ. ζάχαρη (ψιλή κρυσταλλική)
1 κ.γλ. λευκό ξύδι
1 κ.σ κοφτή κορν φλάουρ (κοσκινισμένο)
1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή κάψουλα βανίλιας

Για το γαρνίρισμα

500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (πολύ κρύα)
1-2 κ.σ άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)
350 γραμ. ανάμεικτα φρούτα του δάσους (ή φρούτα της αρεσκείας σας)
1 κ.σ κονιάκ
2 κ.σ άχνη ζάχαρη
λιωμένη σοκολάτα για γαρνίρισμα (ή άχνη ζάχαρη)

 

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα για να ψήσουμε τη μαρέγκα για την πάβλοβα με φρούτα του δάσους. Θα ψήσουμε στούς 100 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σε ταψί.

Βάζουμε στο μίξερ τα ασπράδια, με μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να γίνει μαρέγκα, και να κάνει απαλές κορυφές. Είναι προτιμότερο να χτυπάμε τη μαρέγκα, για πολλή ώρα σε μέτρια ταχύτητα, γιατί διατηρεί τον όγκο της καλύτερα.

Ρίχνουμε στη μαρέγκα βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη, και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό σε δυνατή ταχύτητα, να γυαλίσει καλά, να λιώσει η ζάχαρη, και να σταθεροποιηθεί η μαρέγκα.  Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το ξύδι και βγάζουμε το μπολ του μίξερ. Το ακουμπάμε στον πάγκο.

Κοσκινίζουμε το κόρν φλάουρ, κι απαλά με μία μαρίζ (μαλακή σπάτουλα), αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις 5-6 φορές το μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα σε κουταλιές, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί, σχηματίζοντας νοητά έναν κύκλο 25-27 εκατοστών. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου, μέχρι να στεγνώσει η pavlova. Σβήνουμε το φούρνο, και την αφήνουμε μεσα, με την πόρτα μισάνοιχτη, μέχρι να κρυώσει τελείως. Αφαιρούμε το χαρτί, και τη γεμίζουμε με μους, κρέμα, σαντιγύ και ό,τι άλλο θέλουμε.

Για τη σαντιγί

Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να σταθεροποιηθεί. Προαιρετικά βάζουμε λίγη άχνη.

Για τα φρούτα

Σε ένα μπολ, με τα χέρια λιώνουμε τα μισά φρούτα. Περιχύνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε λίγη άχνη, και ανακατεύουμε.

Για το μοντάρισμα 

Βάζουμε την Pavlova σε πιατέλα. Γεμίζουμε με την σαντιγύ, και περιχύνουμε με την σάλτσα και τα φρούτα. Γαρνίρουμε με άχνη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ