15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου
16 Φεβρουαρίου 2018, 09:31
A+ A-
Γράφημα με τα προειδοποιητικά σημάδια.  

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού με κυρίαρχο μήνυμα την πρόοδο στις θεραπείες και τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Πριγκίπισσας Dina Mired της Ιορδανίας, που ως μητέρα ενός παιδιού που επιβίωσε από τον καρκίνο, δίνει τη δική της κατάθεση ψυχής:

«Η δυνατότητα θεραπείας, η ευκαιρία για ένα παιδί να ζήσει δεν πρέπει να εξαρτάται από τη χώρα στην οποία μένει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να συνειδητοποιείς ότι το παιδί σου έχει καρκίνο. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό από το να γνωρίζεις ότι υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο που αντιμετωπίζει το παιδί σου και ότι η θεραπεία αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική αλλά ότι δεν είναι διαθέσιμη στο παιδί σου. Γιατί; Επειδή το παιδί σου τυχαίνει να ζει στο λάθος ημισφαίριο του πλανήτη. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η θηριωδία. Πρέπει οι φωνές μας να ακουστούν τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Καρκίνου και να απαιτήσουμε από τους ηγέτες του κόσμου να δράσουν και να βοηθήσουν να σωθούν όλα τα παιδιά, ασχέτως πού μένουν».

Με όρο παιδικός καρκίνος περιγράφεται αυτός που εκδηλώνεται σε ηλικίες κάτων των 18 ετών.

Σύμφωνα με τις έρευνες ο δείκτης κυμαίνεται ανάμεσα σε 50 και 200 περιστατικά ανά εκατομμύριο παιδιά στον κόσμο.

Και επειδή η πρόληψη σώζει, σας παραθέτουμε ένα γράφημα με τα κυριότερα συμπτώματα του παιδικού καρκίνου.

Επιστροφή