Χαμένη ευκαιρία η ευρωτουρκική σύνοδος στη Βάρνα

Χαμένη ευκαιρία η ευρωτουρκική σύνοδος στη Βάρνα
1 Απριλίου 2018, 12:12
A+ A-
Ο Γιάννης Μανώλης υποστηρίζει ότι χάθηκε η ευκαιρία για μία διπλωματική νίκη.

*Γράφει ο Γιάννης Μανώλης, Δρ Πολιτικής Επιστήμης, Μέλος Τομέα Τουρισμού ΝΔ 

Κατά το παρελθόν, η Ελλάς έχει καταγράψει λαμπρές διπλωματικές νίκες έναντι της Τουρκίας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Για παράδειγμα, η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναβάθμισαν το ειδικό πολιτικό βάρος της χώρας μας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που διέθετε η πατρίδα για να πετύχει τα παραπάνω ήσαν δύο: αφενός, αξιόπιστη ηγεσία και, αφετέρου, καλή προετοιμασία. 

Εν αντιθέσει με τα προγενέστερα γεγονότα, η ευρωτουρκική σύνοδος στη Βάρνα δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η ΕΕ αρκέστηκε σε γενικόλογες παρατηρήσεις, όπως διατυπώθηκαν από τον Τουσκ, περί ανησυχίας της ΕΕ «για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ από την Άγκυρα». 

Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η ελληνική πλευρά, από τη μία μεριά, πήγε στη Βάρνα χωρίς να έχει κάνει καμία σοβαρή προετοιμασία, ενώ από την άλλη δε διαθέτει αξιόπιστη και αξιοσέβαστη ηγεσία.

Η κυβέρνηση έχασε μια μοναδική ευκαιρία να ενταθούν οι διεθνείς πιέσεις για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς στο τελικό κείμενο εκφράζονται περισσότερο ευχές παρά προειδοποιήσεις προς την Τουρκία. 

Η ελληνική πλευρά έπρεπε να έχει ήδη προκαλέσει μια διεθνή καμπάνια για την απελευθέρωσή τους προκειμένου να αυξηθεί η πίεση και προς την ηγεσία της ΕΕ και προς την Άγκυρα.

Η κυβέρνηση όφειλε να κινητοποιηθεί σε όλα τα διεθνή fora και να έχει απευθυνθεί και στα διεθνή ΜΜΕ, όπως έκανε ήδη η ΝΔ, προκειμένου να αξιοποιήσει το μομέντουμ της ισχυρής απόφασης της Συνόδου Κορυφής στην οποία συνέβαλλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβαση του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


 

Επιστροφή