ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ: Πάει για ναυάγιο ο νέος θεσμός

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ: Πάει για ναυάγιο ο νέος θεσμός
15 Μαΐου 2018, 08:06
A+ A-
Έγιναν μόλις 657 αιτήσεις για 3.000 θέσεις Οικογενειακών Γιατρών.

Μόλις 657 ήταν τελικά οι αιτήσεις από γιατρούς που δέχθηκε ο ΕΟΠΥΥ από τις 3.000 θέσεις που είχε προκηρύξει για το νέο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού, ο οποίος πάει για ...ναυάγιο.

Μάλιστα, σε περίπου 200 από αυτές τις αιτήσεις δεν προχώρησε καν σε μοριοδότηση, εξαιτίας ελλείψεων στα δικαιολογητικά ή άλλων προβλημάτων στη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων.

Ο στόχος απέχει σημαντικά από την κυβερνητική στόχευση, ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση το υπουργείο Υγείας ενόψει της αξιολόγησης από τους δανειστές, η οποία ξεκινά άμεσα.

Ο πίνακας με τα αποτελέσματα και οι ενστάσεις των γιατρών πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 22 Μαΐου.

Η στελέχωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας και η νέα διαδικασία παραπομπής των ασθενών στα νοσοκομεία, αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα.

Η συμφωνία προβλέπει πως το νέο καθεστώς πρέπει να έχει εφαρμοστεί έως το τέλος Μαΐου, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ το θέμα χειρίζεται ο αρμόδιος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός.

Σημείο τριβής με το υπουργείο Υγείας αποτελούν οι χαμηλές αμοιβές των οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ (πάγια αντιμισθία 1.600 ευρώ τον μήνα).

Από κάθε γιατρό, ο ΕΟΠΥΥ ζητεί “προαγορά επισκέψεων”. Αυτό σημαίνει πως κάθε συμβεβλημένος θα διαθέτει σε ασφαλισμένους του Οργανισμού τέσσερα πεντάωρα την εβδομάδα, με 15λεπτες επισκέψεις (slots).

Ενδεικτικό της καθυστέρησης που παρατηρείται στη διαδικασία, είναι πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έναρξη λειτουργίας του θεσμού στα τέλη Φεβρουαρίου.

Επιστροφή