ΕΡΕΤΡΙΑ: Νέα κυκλοφοριακή μελέτη προωθεί ο δήμαρχος Νίκος Γουρνής

ΕΡΕΤΡΙΑ: Νέα κυκλοφοριακή μελέτη προωθεί ο δήμαρχος Νίκος Γουρνής
10 Ιουλίου 2024, 11:20
A+ A-
«Κάηκαν» οι μονοδρομήσεις και ...φύτρωσε πεζογέφυρα. 
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (28-06-2024)
 
Απαγορευτικό σήκωσε ο δήμαρχος Νίκος Γουρνής στην κυκλοφοριακή μελέτη, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση επαγγελματιών και κατοίκων της Ερέτριας, γιατί άλλαζε ριζικά τον τρόπο μετακίνησης των οχημάτων στην πόλη.
 
Η μελέτη εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του σωματείου «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου, στο πλαίσιο προγράμματος της Περιφέρειας για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Ερέτριας. Τη συνέταξε η εταιρεία «Δρόμος» του συγκοινωνιολόγου Κωνσταντίνου Ζέκκου.
 
Όπως είχε επισημάνει η «Γνώμη», η μελέτη Ζέκκου προέβλεπε ένα σωρό μονοδρομήσεις στο κέντρο της Ερέτριας, οι οποίες δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα στους επαγγελματίες.
 
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η μονοδρόμηση της οδού Φιλοσόφου Μενεδήμου, με κατεύθυνση προς την οδό Βρατσάνου (My Market). Η αλλαγή αυτή έκλεινε οριστικά το βενζινάδικο της Αργυρώς Σιαράπη ακυρώνοντας την είσοδο-έξοδο του πρατηρίου.
 
Μονόδρομος επρόκειτο να γίνει και η οδός Αρχαίου Θεάτρου από τον κυκλικό κόμβο της πλατείας προς τον περιφερειακό δρόμο. Στα ...μουλωχτά προσπάθησε να εγκρίνει τη μελέτη ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Δημητρόπουλος, αλλά δεν πρόλαβε λόγω εκλογών.
 
Από την πρώτη στιγμή, ο νέος δήμαρχος Νίκος Γουρνής ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν πρόκειται να εγκρίνει τη μελέτη. Έτσι, το «Διάζωμα» προχώρησε σε εναλλακτική μελέτη με καινούριο μελετητή.
 
Η νέα μελέτη δεν προβλέπει μονοδρόμηση στις οδούς Φιλοσόφου Μενεδήμου, Αρχαίου Θεάτρου και τους γύρω δρόμους. Μονοδρομήσεις θα γίνουν πέριξ του ναού της Παναγίας Παραβουνιώτισσας, όπως επιθυμούν διαχρονικά οι περίοικοι.
 
Με τον νέο σχεδιασμό, θα γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην Αρχαίου Θεάτρου, τις οδούς γύρω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου Ερέτριας, καθώς και σε άλλες περιοχές.
 
Σε αυτό το σημείο προβλέπεται η κατασκευή πεζογέφυρας, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που εγκρίνει και ο δήμαρχος Νίκος Γουρνής.
 
Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή πεζογέφυρας από το αρχαιολογικό μουσείο προς το αρχαίο θέατρο (πάνω από τον περιφερειακό δρόμο), νέα πλατεία μεταξύ της οδού Σωσικράτους και Αγάθωνος και της λεωφόρου Αμαρυσίας Αρτέμιδος, χώροι στάθμευσης με πράσινο κ.ά.
 
Θετικά γνωμοδότησε για τη νέα μελέτη η Τοπική Κοινότητα Ερέτριας και το ίδιο αναμένεται να κάνει το δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας θα καταθέσει πρόταση ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.
 
 

Επιστροφή