Καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για την αρχαία και τη Νέα Λάμψακο (VIDEO)

Καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για την αρχαία και τη Νέα Λάμψακο (VIDEO)
30 Απριλίου 2012, 08:04
A+ A-
Ξυπνάει προσφυγικές μνήμες και συγκινεί. Δείτε το τρέιλερ.

Μία δημοσιογράφος, ένας καθηγητής και ένας graphic designer, η Άννα Ποδάρα, ο Νίκος Μαρτζίκος και ο Χρήστος Τζαφέρος αντίστοιχα, με καταγωγή από τη Νέα Λάμψακο Εύβοιας αποφάσισαν να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ, που ξυπνάει προσφυγικές μνήμες και αναμένεται να συγκινήσει πολλούς.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο "ΝΕΑ ΖΩΗ"  και περιγράφει ένα χωριό σε δύο εκδοχές: Την Νέα Λάμψακο Ευβοίας και την Λάμψακο Μικράς Ασίας. Είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που έγινε ποτέ, για την σημαντική αυτή αρχαιοελληνική αποικία, με ιστορία 1.800 χρόνων. 

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ, σε δελτίο τύπου, χρειάστηκαν δύο χρόνια λαογραφικής έρευνες, 30 συνεντεύξεις και γυρίσματα σε τέσσερις πόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία  ώστε το  πρώτο ντοκιμαντέρ για την ιστορία της αρχαίας και της νέας Λαμψάκου να είναι πλέον γεγονός.!

Τα δύο μικρασιάτικα χωριά που πλαισιώνουν την Χαλκίδα, η Ν. Λάμψακος και η Αρτάκη έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων. Ενώ η πολιτισμική παράδοση της Αρτάκης είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, πολύ λίγα ξέραμε μέχρι σήμερα για την Λάμψακο, μια σημαντική κωμόπολη της αρχαιότητας με ιστορία 1.800 χρόνων.

To ντοκιμαντέρ "ΝΕΑ ΖΩΗ" βρίσκεται στο post production και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Σεπτέμβρη. Στη φωτογραφία βλέπετε το πόστερ, ενώ οι συντελεστές του είναι οι εξής:

Έρευνα-Επιμέλεια ντοκιμαντέρ: Νίκος Μαρτζίκος, Άννα Ποδάρα, Σενάριο: Άννα Ποδάρα, Γραφικά: Χρήστος Τζαφέρος, Σύνδεσμοι Lampseki: Oya Tronscorff, Alp Erhan Arslan, Μeral Basli, Αli Aldemir, Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τόπαλης, Βάγια Δανηιλίδου, Mετάφραση : Κωνσταντίνος  Μαρούσης 

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ ΝΕΑ ΖΩΗ έχει κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και Τούρκους, ενώ είχε 1.000 προβολές μόλις την πρώτη εβδομάδα προβολής στο youtube. Δείτε το.


 


Επιστροφή