Ο Chef Προτείνει

Τι να μαγειρέψουμε την Μεγάλη Εβδομάδα

Τι να μαγειρέψουμε την Μεγάλη Εβδομάδα
21 Απριλίου 2019, 07:00
Πίστη, νηστεία και προσευχή τις Αγιες Ημέρες

 

 

Την Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζονται τα Πάθη, η Σταύρωση, η Ταφή και τελικά η Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Είναι εβδομάδα εγκράτειας, νηστείας και προσευχής για τους χριστιανούς.

 

Μεγάλη Δευτέρα

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του επονομαζόμενου "Παγκάλου" του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.

Μπριάμ

  • πατάτες
  • κολοκυθάκια
  • μελιτζάνες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 1 κουτ σουπ. ντοματοπολτός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 ποτήρι λάδι

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά δηλαδή τις ντομάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και το σκόρδο.Τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε σε ένα ποτήρι νερό τον ντοματοπολτό.Περιχύνουμε τα λαχανικά μας με ένα ποτήρι λάδι και το νερό που έχουμε διαλύσει τον ντοματοπολτό.Ψήνουμε το μπριάμ στους 200 βαθμούς για περίπου μια ώρα. Μερικές νοικοκυρές φτιάχνουν το φαγητό αυτό και στην κατσαρόλα.
 

Μεγάλη Τρίτη
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, καθώς επίσης και στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι


• 1 μέτριο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 3 κουτ. της σούπας λάδι
• αλάτι και πιπέρι
• 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό
• 3 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βράζουμε σε μία κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις μαλακώσει, το σουρώνουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το κρατάμε σε ένα μέρος, χωρίς να πετάξουμε το ζουμί. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο επιθυμούμε και αφήνουμε το μίγμα να πάρει 2 βράσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να πάρει μία βράση, για 10 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, καθώς και το ζουμί που κρατήσαμε από το βράσιμο του χταποδιού. Βάζουμε το κοφτό μακαρονάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.


Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο.

Μύδια με σκόρδο


 
  • 4 κρεμμυδάκια στιφάδου ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • μισό κουταλάκι αλάτι
  • 2 κιλά μύδια ζωντανά (ή κατεψυγμένα) με το κέλυφος
  • 1/3 φλιτζ. ανάμικτα μυρωδικά όπως μαϊντανός, βασιλικός κ.ά. Ψιλοκομμένα
  • 6 κ.σούπας μαργαρίνη σκληρή σε κύβους

    Πλύνε καλά και τρίψε με βούρτσα το εξωτερικό κέλυφος των μυδιών για να φύγουν τα “μαλλιά” ή άλλα κολλημένα υλικά (τα κατεψυγμένα μπορεί να μην το χρειάζονται). Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε το κρασί, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αλάτι.Σιγόβρασε για 5 λεπτά και ρίξε τα μύδια.Σκέπασε την κατσαρόλα και δυνάμωσε τη φωτιά στο δυνατό.Μαγείρεψε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια περίπου για 5 λεπτά. Όσα δεν ανοίξουν ξεχώρισέ τα και πέταξέ τα.Ρίξε τα μυρωδικά και τη μαργαρίνη και βγάλε από τη φωτιά. Ζέρβιρε σε μεγάλα μπολ αμέσως.

 

Μεγάλη Πέμπτη
Η Μεγάλη Πέμπτη  είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν λίγο πριν τη Σταύρωση:

  1. Ο Μυστικός Δείπνος. To δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23),
  2. Ο Ιερός Νιπτήρας. To πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (23, 6-12), του Λουκά (22, 24-28) και του Ιωάννη (13, 1-20),
  3. Η Υπερφυής Προσευχή. H προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17, 1-26), και
  4. Η προδοσία του Ιούδα.  Oπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 47-56), του Μάρκου (14, 43-50), του Λουκά (22, 47-53) και του Ιωάννη (18, 1-11).

Μελιτζάνες στο φούρνο με λαχανικά

• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
• 4 μικρές σφικτές ντομάτες
• 200 γρ. ελαιόλαδο
• 2-3 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
• κρουτόν
• μία χούφτα χοντροκομμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
• αλάτι, πιπέρι
• 8 μελιτζάνες φλάσκες (στρογγυλές)
• 1 κουτί πολτό ντομάτας με βασιλικό και ρίγανη
• 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις καθαρίσμένες πατάτες και τις βράζουμε με φυτική μαργαρίνη και νερό. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις πατάμε με ένα πιρούνι για να γίνει ο πουρές. Στη συνέχεια ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ανοίγουμε τις μελιτζάνες, πατάμε το εσωτερικό τους, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις γεμίζουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Μετά προσθέτουμε το πολτό ντομάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε στο πάτο της κάθε μελιτζάνας από μία κουταλιά κρουτόν και λίγη σάλτσα.
Από πάνω τοποθετούμε μια-δύο φέτες ντομάτας.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στο ταψί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο πουρές για 20-30 λεπτά.
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες και τις βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε πάνω στο πουρέ λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα και τις ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.

 

Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη καθώς και απόλυτης νηστείας αφού δεν επιτρέπεται ούτε και το λάδι. Την ημέρα αυτή γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος.

Χορτόσουπα βελουτέ

• 2 πατάτες

• 2 καρότα
• 1 πράσο
• 2 κρεμμύδια
• 1 ώριμη ντομάτα
• Λίγο σέλινο
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• Αλάτι και πιπέρι
• 2 κουταλιές κορν φλάουρ

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βράζουμε μέχρι να λιώσουν. Τα περνάμε από το μπλέντερ να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας όσο νερό θέλουμε και τέλος, το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.

Φακές σούπα χωρίς λάδι

•  3 φλιτζάνια φακές

•  6 φλιτζάνια νερό

•  1 φρέσκο ζωμό λαχανικών

•  2  κρεμμύδια  ψιλοκομμένα

•  2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

•  2  καρότα κομμένα σε ροδέλες

•  2 φύλλα δάφνης

•  1 κουταλιά της σούπας ξίδι τύπου

•  Αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι του καφέ πάπρικα καπνιστή

Τι κάνουμε:

Ξεδιαλέγουμε και ξεπλένουμε καλά τις φακές. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε τις φακές, το νερό, τον ζωμό λαχανικών, τα καρότα, τα φύλλα της δάφνης, το ξίδι και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πήξει η σούπα. Τις σερβίρουμε ζεστές με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.


Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο είναι και η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση και την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι. ...Και επειδή το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ...φάμε τα γνωστά εδέσματα (μαγειρίτσα, κ.λπ.) το μενού ας είναι απλό και ελαφρύ για το μεσημέρι.
 

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό, να βράσουν για 5΄. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20΄. Αλατίζουμε την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού. Προσθέτουμε ξύδι και μπόλικο μαϊντανό.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάβλοβα με γιαούρτι και ρόδι

Πάβλοβα με γιαούρτι και ρόδι
Ο Chef Προτείνει
[17/05/2019 - 08:20]

To γλυκό από τη μακρινή Αυστραλία ...περισσότερα

Ρεβύθια στο φούρνο με πιπεριές

Ρεβύθια στο φούρνο με πιπεριές
Ο Chef Προτείνει
[10/05/2019 - 08:43]

Θρεπτικό και νόστιμο φαγητό.   ...περισσότερα

Σας έμεινε αρνάκι ή κατσικάκι;

Σας έμεινε αρνάκι ή κατσικάκι;
Ο Chef Προτείνει
[29/04/2019 - 07:00]

Συνταγές για μετά το Πάσχα με ότι μας περίσσεψε (αν περίσσεψε) ...περισσότερα