Ο Chef Προτείνει

Πασχαλινό τραπέζι

Πασχαλινό τραπέζι
27 Απριλίου 2019, 07:00
Χρόνια πολλά και καλά να περάσετε

Πάσχα των Ελλήνων, Πάσχα της Χριστιανοσύνης. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, ζεσταίνει τις καρδιές όλων μας και με πίστη, αγάπη και ευσέβεια δίνουμε το φιλί της αγάπης προς τον πλησίον μας.

Γιορτάζουμε λοιπόν την αγάπη σήμερα, και σε κάθε σπίτι σε κάθε γωνιά γιορτάζουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η παράδοση θέλει το σουβλιστό αρνάκι ή κατσικάκι να έχει την ...τιμητική του τέτοια μέρα. Φυσικά στο γιορτινό τραπέζι υπάρχουν και ένα σωρό άλλα εδέσματα όπως και μερικά από αυτά που θα σας προτείνουμε και εμείς.

Αυγοσαλάτα Πασχαλινή

12 αυγά βρασμένα (πασχαλινά)
4 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μικρά καρέ
1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
2 καρότα ωμά τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. μαγιονέζα σπιτική ή εμπορίου
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. ξίδι

Εκτέλεση

Για την εύκολη πασχαλινή αυγοσαλάτα με αυγά που περίσσεψαν, καθαρίζουμε πρώτα τ’ αυγά και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε βαθιά σαλατιέρα. Προσθέτουμε το σέλερι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καρότα χοντροτριμμένα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε άνηθο, μαϊντανό και τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά. Σερβίρουμε την αυγοσαλάτα με ψητό αρνί και πράσινη σαλάτα.

 

Χοιρινή τηγανιά με Σάλτσα Γιαουρτιού

700 γραμμάρια χοιρινή τηγανιά

•  2 πιπεριές κόκκινες

αλάτι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη

2 ποτήρια νερό

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

χυμό από 1/2 λεμόνι

για τη σάλτσα γιαουρτιού

200 γραμμάρια γιαούρτι

2 και 1/2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή ή πικάντικη

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κάρυ

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

ελάχιστο αλάτι, λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά, ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού! Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι. Σε ένα άλλο ποτήρι διαλύουμε το κάρυ μέσα στο χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε το μείγμα από το κάρυ, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού μέσα στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη σάλτσα.

Για πιο παχύρρευστη υφή μπορούμε να χτυπήσουμε τη σάλτσα μας στο μούλτι σε αυτό το σημείο για 1 λεπτό περίπου.Βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε την τηγανιά μας! Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη σάλτσα.

 

Ποντιακό Λαμπρόψωμο

1 κιλό αλεύρι δυνατό
30 γρ. μαγιά φρέσκια ή 2 φακελάκια ξηρή
1 φλ. χλιαρό νερό
½ φλ. γάλα χλιαρό
1 αυγό 
60 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι κάνοντας χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη, να ανέβει για 15-20΄ σε ζεστό μέρος.
Αφού φουσκώσει, βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι και ζυμώνουμε καλά.
Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. (Μπορούμε να θερμάνουμε το φούρνο στους 50° κι όταν βάλουμε το ζυμάρι μέσα να τον σβήσουμε – έτσι θα φουσκώσει γρηγορότερα.)
Όταν φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία. Φτιάχνουμε τρεις λωρίδες και πλέκουμε πλεξούδα, και ενώνοντας τις άκρες κάνουμε κύκλο. ¶λλος τρόπος είναι να του δώσουμε το σχήμα καρβελιού βάζοντας επάνω δύο λωρίδες από ζύμη, σταυρωτά.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αν θέλουμε, στη μέση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κόκκινο αυγό.
Ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του λαμπρόψωμου. Σε περίπου 40-45΄ (να έχει ροδίσει πάνω-κάτω) ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη.
Την τοποθετούμε σε σχάρα και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να κρυώσει και να μην ξεραθεί.

 

Γιαννιώτικη Γαλατόπιτα

1 λίτρο φρέσκο γάλα εβδομάδας, ΔΩΔΩΝΗ
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο ΔΩΔΩΝΗ
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για τα φύλλα

5 φύλλα κρούστας
2 κ.γ. κανέλα σκόνη για το φύλλο
2 κ.γ. ζάχαρη
100 γρ. λιωμένο βούτυρο πρόβειο ΔΩΔΩΝΗ

Υλικά για το σερβίρισμα

¶χνη ζάχαρη
Κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Παράλληλα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά (περίπου 10 λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε την μία κουταλιά πρόβειο βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

(Για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα μας, την καλύπτουμε με μία μεμβράνη να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180oC. Για να ετοιμάσουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την κανέλα και την ζάχαρη.

Βουτυρώνουμε τρία από τα φύλλα και τα απλώνουμε σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκατοστών. Πασπαλίζουμε με το 1/3 της κανελοζάχαρης. Βουτυρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το απλώνουμε στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο φύλλο.Αδειάζουμε την κρέμα στην ταρτιέρα και κλείνουμε τα φύλλα γύρω γύρω. Ψήνουμε για 50 λεπτά  με 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

 

Καλό Πάσχα

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάβλοβα με γιαούρτι και ρόδι

Πάβλοβα με γιαούρτι και ρόδι
Ο Chef Προτείνει
[17/05/2019 - 08:20]

To γλυκό από τη μακρινή Αυστραλία ...περισσότερα

Ρεβύθια στο φούρνο με πιπεριές

Ρεβύθια στο φούρνο με πιπεριές
Ο Chef Προτείνει
[10/05/2019 - 08:43]

Θρεπτικό και νόστιμο φαγητό.   ...περισσότερα

Σας έμεινε αρνάκι ή κατσικάκι;

Σας έμεινε αρνάκι ή κατσικάκι;
Ο Chef Προτείνει
[29/04/2019 - 07:00]

Συνταγές για μετά το Πάσχα με ότι μας περίσσεψε (αν περίσσεψε) ...περισσότερα