Εργατικά

Τι προβλέπει ο νόμος για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ σε περίπτωση καύσωνα

Τι προβλέπει ο νόμος για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ σε περίπτωση καύσωνα
9 Ιουλίου 2019, 13:44
Εξέδωσε ανακοίνωση το Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ

Υψηλές θερμοκρασίες, 40άρια και δύσκολες συνθήκες εργασίας έχουν να αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από χθες, Δευτέρα έως και αύριο Τετάρτη 11 Ιουλίου ο καύσωνας έχει χτυπήσει τη χώρα μας και όλοι αναζητούμε τη δροσιά του κλιματιστικού έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το κύμα ζέστης που μας ταλαιπωρεί.

Ωστόσο, υπάρχουν και εργαζόμενοι που το αντικείμενο της δουλειάς τους δεν τους επιτρέπει να έχουν αυτή την πολυτέλεια. Μερικοί από αυτούς είναι και οι εργαζόμενοι ΟΤΑ, οι οποίοι εργάζονται σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Για το λόγο αυτό το Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ Χαλκίδας έβγαλε ανακοίνωση και ενημερώνει τα μέλη - εργαζομένους για τα μέτρα προστασίας της υγείας τους στη διάρκεια της εργασίας τους.

Αναλυτικά:

«Διανύουμε τους μήνες του καλοκαιριού και ήδη οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Αυτό σε συνδυασμό με την υγρασία και με την ατμοσφαιρική ρύπανση καθιστά δύσκολες τις συνθήκες εργασίας. Ιδιαίτερα για όσους  εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, οι συνθήκες εργασίας γίνονται ανυπόφορες και εξοντωτικές.

Η ζέστη και η υγρασία έχουν  άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ.).

Σας ενημερώνουμε ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, για λόγους προστασίας της υγείας μας  στη διάρκεια της εργασίας θα πρέπει να απαιτούμε να  εφαρμόζονται  τα παρακάτω:

Όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 36 βαθμούς  ΔΕΝ εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Η εργασία μας σταματά στις 11 π. μ.

Όταν η θερμοκρασία αγγίζει  τους 38 βαθμούς, ιδιαίτερα μεταξύ 11-4 μ.μ.. η εργασία πρέπει να σταματά  και σε κλειστούς χώρους. Αποκομιδή απορριμμάτων ΔΕΝ γίνεται την ώρα αυτή.

Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζονται οι συνάδελφοι οι οποίοι εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω των προβλημάτων υγείας, όπως: καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, ζαχαρώδη διαβήτη, άλλα νοσήματα, γυναίκες σε περίοδο  εγκυμοσύνης.

Εργασίες που δεν είναι εύκολο να ανασταλούν όπως καθαρισμός λαϊκών αγορών, ταφές- εκταφές, η υπηρεσία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διατίθεται δροσερό νερό στους εργαζόμενους.

Οι Δήμοι, ως εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν ώστε να κλιματίζονται όλοι οι στεγαζόμενοι  χώροι . Έχουν την ευθύνη σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας να παίρνουν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με βάση και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, για την ουσιαστική διασφάλιση της υγείας και προστασίας των εργαζομένων κατά τις μέρες υψηλού κινδύνου.

Παρά το γεγονός ότι ΔΕΝ έχουν δοθεί σε αρκετούς Δήμους τα μέσα ατομικής προστασίας και οι δημοτικές  αρχές  έχουν  τεράστια ευθύνη για αυτό,  θα πρέπει να φοράμε καπέλο, γυαλιά, ελαφρά ρούχα.

Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές.

Οι συνάδελφοι που διαπιστώνουμε   ότι δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω, τα απαιτούμε, δεν σωπαίνουμε, απευθυνόμαστε   στο σωματείο, την ομοσπονδία.

Όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας.

Να απαιτήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: Συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας οι δικαστικοί υπάλληλοι

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: Συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας οι δικαστικοί υπάλληλοι
Εργατικά
[23/02/2020 - 17:25]

Διαβάστε ποιες ώρες θα απέχουν από τα καθήκοντά τους όλη την εβδομάδα. ...περισσότερα

ΕΑΒ: Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Αεροπορική Βιομηχανία της Τανάγρας

ΕΑΒ: Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Αεροπορική Βιομηχανία της Τανάγρας
Εργατικά
[19/02/2020 - 07:26]

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξή τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Δείτε γιατί. ...περισσότερα