Ο Chef Προτείνει

Νόστιμες συνταγές για την γιορτή της Παναγιάς

Νόστιμες συνταγές για την γιορτή της Παναγιάς
12 Αυγούστου 2019, 07:00
Χρόνια πολλά

Δεκαπενταύγουστος και στην Ελλάδα γιορτάζουμε την κοίμηση της Θεοτόκου. Οπως λέει και ο λαός μας η γιορτή αυτή είναι το «Πάσχα» του καλοκαιριού για εμάς τους Χριστιανούς. Τα περισσότερα σπίτια σίγουρα θα έχουν και κάποιον εορτάζοντα Παναγιώτη, Μάριο, Παναγιώτα, Μαρία, Δέσποινα. Εάν όχι ε όλο και σε κάποιο σπίτι θα πάτε επίσκεψη για να ευχηθείτε.

Εχετε δεν έχετε το θέμα είναι ότι εκείνη την ημέρα επιβάλεται το τραπέζι να είναι γιορτινό με πολλά και νόστιμα εδέσματα. Πάρτε λοιπόν μια «γεύση» από τις παρακάτω συνταγές και σας ευχόμαστε καλά να περάσετε.

Σαλάτα με πεπόνι, τραγανό προσούτο και γραβιέρα

Υλικά Συνταγής

2 φλ. μικρά τρυφερά φύλλα σπανάκι
1 πράσινη σαλάτα
1 ματσάκι ρόκα
4 λιαστές ντομάτες
4 φέτες πεπόνι (κομμένο σε τρίγωνα)
4 φέτες προσούτο Καρπενησίου
1/2 φλ. φλούδες πικάντικη γραβιέρα
1/2 φλ. φιλέ αμυγδάλου

Για τη σως

1/3 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μπαλσάμικο
2 λιαστές ντομάτες
1/2 κ.γλ. μέλι
1 πρέζα αλάτι

Τι κάνουμε

Για τη σαλάτα με πεπόνι και προσούτο, αραδιάζουμε το προσούτο σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 15΄ στους 200οC, να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά όλα τα λαχανικά. Τα στήνουμε σε ανοιχτή πιατέλα. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτουμε.

Στρώνουμε το πεπόνι γύρω γύρω. Ψιλοκόβουμε το τραγανό προσούτο πάνω από τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις φλούδες γραβιέρας. Τοποθετούμε τα υλικά για τη σως στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. (Θα γίνει σαν κρέμα). Περιχύνουμε τη σαλάτα.

 

Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα, ζαμπόν και τυριά

 

Υλικά Συνταγής

Για τη σάλτσα ντομάτας

1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο σπασμένες
2 συσκευασίες αποφλοιωμένες ντομάτες
10 φρέσκα φύλλα βασιλικού
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις μελιτζάνες

5 μεγάλες μελιτζάνες
αλεύρι για πανάρισμα
4 αυγά
λάδι για τηγάνισμα
3 μπάλες μοτσαρέλα
150 γραμ. παρμεζάνα
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
αλάτι
πιπέρι
λίγα φύλλα βασιλικού

Tι κάνουμε


Για τη σάλτσα ντομάτας

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο για 1-2′, προσθέτουμε τις ντομάτες, ζουλώντας τις με τα χέρια. Τρίβουμε πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15′.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον βασιλικό.

Για τις μελιτζάνες φούρνου

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά και τα αλατοπιπερώνουμε. Πανάρουμε τις μελιτζάνες στο αλεύρι, τινάζουμε και μια-μια τις βουτάμε στο αβγό, στραγγίζουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
Αφού τηγανίσουμε, τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας στο πυρέξ. Απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες κοντά την μια στην άλλη, φροντίζοντας να καλυφθεί το ταψί. Απλώνουμε κομμάτια μοτσαρέλα, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε λίγη παρμεζάνα, απλώνουμε τις μισές φέτες ζαμπόν.

Επαναλαμβάνουμε στρώση από όλα τα υλικά τελειώνουμε με σάλτσα ντομάτας, κομμάτια μοτσαρέλα και τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος, πασπαλίζουμε λίγα φύλλα βασιλικού. Ψήνουμε 25-30′. Αφήνουμε να σταθεί για 14′ κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Κατσικάκι στο φούρνο αρωματικό!

Yλικά συνταγής

4 κιλά κατσίκι (εγώ συνήθως προτιμώ κατσικάκι μέχρι 6 κιλά οπότε βάζω τα χεράκια και τα ποδαράκια)
2 πορτοκάλια τον χυμό τους
2 λεμόνια τον χυμό τους
αλάτι χοντρό (εγώ βάζω αθό αλατιού)
δεντρολίβανο
πάπρικα
ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
θυμάρι

Τι κάνουμε

Αλείφουμε το κατσικάκι με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον αθό αλατιού, την πάπρικα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και κάνουμε καλό μασάζ στο κρέας μας.

Στύβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και ραντίζουμε με τον χυμό τους το κατσίκι μας.

Τις σκελίδες του σκόρδου τις βάζουμε με την φλούδα τους μέσα στην γάστρα. Αυτό που θέλουμε είναι να αφήσουν ένα διακριτικό άρωμα στο κρέας.

Σκεπάζουμε την γάστρα και αφήνουμε ολονυχτίς στο ψυγείο.

Την επομένη, όπως είναι σκεπασμένη η γάστρα βάζουμε στον φούρνο και τον ανάβουμε στους 200οC στο πάνω κάτω. Ψήνουμε ως να ροδίσει και να βλέπουμε πως ξεκολλάει από τα κόκαλα. συνήθως για κάθε κιλό κρέας απαιτείται και μια ώρα ψησίματος.

Νερό δεν βάζουμε καθόλου γιατί το κρέας όμως θα βγάλει υγρά.

 

Τούρτα κορμός σοκολάτας

Υλικά συνταγής

20 κομμάτια

500 γρ μπισκότα digestive
200 γρ καρύδια
1 κουβερτούρα
150 γρ βούτυρο
1 ζαχαρούχο γάλα
1 σφηνάκι λικέρ
50 γρ κακάο
1 βανίλια
Για την γκανάζ:
200 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ κουβερτούρα
100 γρ καρύδια τριμμένα για διακόσμηση

Τι κάνουμε

Σε ένα μπολ θρυματιζουμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε μέσα τα καρύδια τριμμένα και ανακατεύουμε καλά. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, τη κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, το κακάο και τη βανίλια και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια λεία κρεμα αλλά όχι να βράζει. Ρίχνουμε το τέλος και το λικέρ. Την κρέμα τη ρίχνουμε στα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά με ένα μαριζ να πάει παντού η κρέμα

Το μίγμα το ρίχνουμε σε ένα τσερκι 25 με 37 εκατοστά και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Ετοιμαζουμε τη γκαναζ. Ζεστενουμε τη κρεμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα τη κουβερτούρα που έχουμε ψιλοκομμένο να λιώσει καλά ανακατεύοντας συνεχώς

Ρίχνουμε τη γκαναζ πάνω από τη τούρτα. Το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά διακοσμούμε με τα καρύδια.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξιφίας στο φούρνο με λαδολέμονο

Ξιφίας στο φούρνο με λαδολέμονο
Ο Chef Προτείνει
[09/08/2019 - 07:00]

Ενας εύκολος τρόπος για να φτιάξετε ψάρι ...περισσότερα