Πολιτισμός

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας: Η αναστήλωση συζητιέται πάνω από 50 χρόνια!

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας: Η αναστήλωση συζητιέται πάνω από 50 χρόνια!
21 Σεπτεμβρίου 2019, 17:00
Το αποδεικνύει η ενδιαφέρουσα ανταπόκριση από τη Χαλκίδα του Γιάννη Θεοφανίδη. 

Με την ευκαιρία της συζήτησης που γίνεται αυτή την εποχή για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Ερετρίας, ο ιδρυτής της εφημερίδας «ΕΥΒΟΙΚΗ ΓΝΩΜΗ» Γιάννης Θεοφανίδης φέρνει σήμερα  στο προσκήνιο μια δική του ανταπόκριση από τη Χαλκίδα στην αθηναϊκή εφημερίδα «ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ»  που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή.

Η ανταπόκριση αυτή συμμετείχε σε ένα δημοσιογραφικό διαγωνισμό που έκανε η εφημερίδα της Αθήνας και βραβεύτηκε. Δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 15 Ιούνη του 1966, δηλαδή πριν  53 χρόνια (!)  και αποδεικνύει ότι το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας .ταλαιπωρείται πάνω από μισό αιώνα προκειμένου να αναστηλωθεί.

Διαβάστε τι ακριβώς έγραφε ο Γιάννης Θεοφανίδης.

(Το κείμενο της εφημερίδας  «ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ» έχει αναρτηθεί όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε).

(Δημοσιογραφικός  Διαγωνισμός)

Απαγορεύεται η αναστήλωσις του αρχαίου θεάτρου Ερετρίας!

ΑΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΝ ΜΝΗΜΕΙΟΝ, ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗ ΠΛΗΡΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ!

ΧΑΛΚΙΣ,  Ιούνιος  –  (Έκτακτος ανταπόκρισις)-

Η Ερέτρια ανάμεσα Χαλκίδα - Αλιβέρι, γνωστή και σαν Νέα Ψαρά (εκεί εγκατεστάθηκαν οι Ψαριανοί μετά την καταστροφή του νησιού τους από τους Τούρκους) είναι σήμερα ένα αξιόλογο τουριστικό κέντρο στην Εύβοια. Στην τουριστική της αυτή άνοδο βοήθησαν οι φυσικές καλλονές της περιοχής και τα αρχαία μνημεία της. Το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το αρχαίο θέατρο.

Το κτίσμα του θεάτρου της Ερετρίας ανήκει εις τρεις περιόδους. Στην πρώτη (326 π.Χ.) είχε την σκηνή σε σχήμα Π και την ορχήστρα ψηλότερα από την σημερινή της θέση. Τα καθίσματα ήσαν ξύλινα. Στην δεύτερη περίοδο η σκηνή μεγάλωσε και κατασκευάστηκαν παρασκήνια με υποσκήνιο.

Η ορχήστρα κατέβηκε χαμηλότερα και γύρω της κατασκευάστηκαν πέτρινα καθίσματα σε σχήμα πετάλου. Στην τρίτη τέλος περίοδο (Ρωμαϊκή) κατασκευάστηκαν «χαρώνειοι κλίμακες» δηλαδή υπόγειος στοά, μήκους 13 μέτρων, πλάτους 0,89 μ. και ύψος 2 μ., η οποία συνέδεε το προσκήνιο με το κέντρο της ορχήστρας.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

Απογοητευτική είναι σήμερα η όψις του αρχαίου θεάτρου. Ολες σχεδόν οι κερκίδες είναι κατεστραμμένες και  όσες δεν είναι, πνίγονται στ’ αγριόχορτα.

Η αρχαία λιθοδομή έχει σιγά-σιγά εξαφανιστή. Οι αρχαίοι λίθοι έγιναν οικοδομικό υλικό για τους κατοίκους της περιοχής. Αμάθεια, αδιαφορία, έλλειψις διαφωτίσεως για την αξία των αρχαίων μνημείων, απουσία κάθε προστατευτικού μέτρου, είχαν σαν αποτέλεσμα, μέσα στα τελευταία χρόνια, σε πολύ σύγχρονους καιρούς, το αρχαίο θέατρο της Ερετρίας, να χρησιμεύση σαν ένα πρόχειρο νταμάρι, από το οποίο ανέξοδα και άσκοπα οικονομούσαν βαριές καλοπελεκημένες αρχαίες πέτρες, όσοι ήθελαν να χτίσουν το σπίτι τους. Τα σημερινά υπολείμματα της λιθοδομής καλύπτουν μόνο τις τρεις πρώτες σειρές –κι όχι ολόκληρο το μήκος- των κερκίδων. Υπάρχουν όμως κι άλλες φθορές στο θέατρο, όπως η υπόγειος είσοδος του υποβολέως, ο χώρος της ορχήστρας, κλπ.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ

Ολα σχεδόν τα αρχαία ελληνικά θέατρα έχουν αναστηλωθή. Γιατί αυτή η εξαίρεσις από τον κανόνα, του θεάτρου της Ερετρίας; Η κατάστασίς του δεν επιτρέπει να δοθούν άρτιες παραστάσεις μέσα στον χώρο του και μέχρι στιγμής κανένας θίασος δεν έχει δείξει ενδιαφέρον και είναι άγνωστο αν το φετεινό καλοκαίρι θα αξιοποιηθή τουριστικά το θέατρο.

Ο ΕΟΤ ενέκρινε δαπάνη 300.000 δρχ. για την αναστήλωσήν του. Η αρχαιολογική όμως υπηρεσία δεν επιτρέπει ούτε την ελαχίστη εκσκαφή στις κερκίδες, προστατεύοντας, όπως υποστηρίζει, την μορφή του αρχαιολογικού χώρου. Τότε, ας προχωρήσει στην επιστημονική αποκατάστασην του θεάτρου. Ας του αποδώση την αρχαία του μορφή, χωρίς να βλάψη την αρχαιολογική του αξία, όπως έγινε με τόσα άλλα αρχαία θέατρα στη χώρα μας. Το μόνο που δεν μπορεί να διαιωνίζεται είναι η σημερινή του μορφή που δείχνει εγκατάλειψην και αδιαφορία του κράτους για τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ερετρίας κ. Αρ. Θεοδώρου μάς είπε, σε συνάντησι που είχαμε μαζί του, ότι η Κοινότης είναι πρόθυμη να βοηθήση μ’ όλες της τις δυνάμεις για ν’ αναστηλωθή το θέατρο, το καύχημα όπως ετόνισε, της πόλεως.

Ας ενδιαφερθούν λοιπόν οι αρμόδιοι. Όλοι όσοι έχουν την δύναμην ή την θέλησην να βοηθήσουν, οι Ευβοείς βουλευταί, ο νομάρχης και  ο ΕΟΤ ας πείσουν την Αρχαιολογική Εταιρία ότι η αναστήλωσις του θεάτρου της Ερετρίας πρέπει να γίνη το συντομώτερο. Δεν φθάνει, να υπάρχουν στην Ελλάδα αρχαία θέατρα. Πρέπει να μπορούν να γίνωνται πνευματικά κέντρα, στα οποία Ελληνες και ξένοι θα παρακολουθούν αρχαίες παραστάσεις.

Ι.  Χ.  Θεοφανίδης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Προβολή εκπομπής για την χαρά του έρωτα

ΧΑΛΚΙΔΑ: Προβολή εκπομπής για την χαρά του έρωτα
Πολιτισμός
[20/10/2019 - 16:42]

Στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδας. ...περισσότερα

ΧΑΛΚΙΔΑ: Έκλεψε την παράσταση ο Επίσκοπος Φιλόθεος στην έναρξη των φετινών Δημητρίων

ΧΑΛΚΙΔΑ: Έκλεψε την παράσταση ο Επίσκοπος Φιλόθεος στην έναρξη των φετινών Δημητρίων
Πολιτισμός
[20/10/2019 - 08:40]

Τον καλωσόρισε ως Επίσκοπο στην πόλη ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος. ...περισσότερα

Χειροτόνησε Διάκονο τον Ανέστη Δανέλη ο Μητροπολίτης

Χειροτόνησε Διάκονο τον Ανέστη Δανέλη ο Μητροπολίτης
Πολιτισμός
[19/10/2019 - 11:30]

Θα υπηρετήσει στην Ενορία Γενεθλίου της Θεοτόκου Λίμνης. ...περισσότερα

Η Θεατρική Ομάδα Ανθηδώνας αναζητά νέους ηθοποιούς

Η Θεατρική Ομάδα Ανθηδώνας αναζητά νέους ηθοποιούς
Πολιτισμός
[19/10/2019 - 09:23]

Δεν χρειάζεται να έχουν εμπειρία, παρά μόνο χρόνο και διάθεση. ...περισσότερα