Ο Chef Προτείνει

Συνταγές για Κυριακή της Αποκριάς και Καθαρής Δευτέρας

Συνταγές για Κυριακή της Αποκριάς και Καθαρής Δευτέρας
28 Φεβρουαρίου 2020, 09:28
Καλά να περάσετε!!!!  

Μπορεί ο κορονωιός να ευθύνεται για την ακύρωση των καρναβαλιών και των αποκριάτικων εκδηλώσεων γενικά, αλλά ας γλεντήσουμε τουλάχιστον τις Απόκριες και την Καθαρή Δευτέρα με γιορτινά τραπέζια.

Παντζάρια με γέμιση

Υλικά:

  • Βολβοί βρασμένων παντζαριών 
  • Ξύδι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Γέμιση:

Για κάθε καλαθάκι, 1 κουταλάκι κρεμώδες τυρί ή στραγγιστό γιαούρτι. Αλάτι. Πιπέρι. Ελαιόλαδο (ενδεικτικά στα 200 gr τυρί ή γιαούρτι 1 κουταλιά της σούπας). Μουστάρδα (ενδεικτικά στα 200gr 1 κουταλάκι του γλυκού

Λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη. Αγγουράκια τουρσί. Κρεμμυδάκι πράσινο ψιλοκομμένο. Ελιές ξιδάτες ψιλοκομμένες. Λίγα καρύδια κομμένα με μαχαίρι σε μικρά κομματάκια.

Τι κάνουμε

Αφού βράσουμε και καθαρίσουμε τα παντζάρια  τα χωρίζουμε στα δυο (εκτός από 1-2 από τα οποία θα βγάλουμε τα «χεράκια» στα καλαθάκια μας)  και με ένα κουταλάκι τα αδειάζουμε. Τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι. Τα αφήνουμε να περιμένουν μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Για τη γέμιση, ανακατεύουμε το τυρί ή το γιαούρτι με τα υλικά της επιλογής μας.

Διατηρούμε τα παντζάρια και την γέμιση στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε,  στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και γεμίζουμε τις κούπες των παντζαριών με τη γέμιση. Ολοκληρώνουμε τα καλαθάκια μας βάζοντάς τους χεράκια ή κλαδάκια μαϊντανού.

Περιχύνουμε αν θέλουμε με λίγο ελαιόλαδο καλής ποιότητας.

 

Το πιάτο του ...κρεοπώλη

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκκαλο
  • 1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο
  •  1 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι
  • 3 – 4 φύλλα δάφνης
  • 3-4  μέτρια καρότα
  • 3 - 4 πιπεριές κέρατο
  • 2 πιπεριές χρωματιστές
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 - 5 σπυριά μπαχάρ
  • 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτί ντοματάκι κονκασέ ή 4 – 5 ώριμες ντομάτες
  • Αλάτι - πιπέρι
  • 1/2  φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας μας, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στη γάστρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και τις πιπεριές μας σε μέτρια κομμάτια. Τα

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο καθαρισμένο και ολόκληρο, το μπαχάρι, την πάπρικα, το ντοματάκι ή τις ντομάτες μας τριμμένες, και το λάδι.

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 150ο C, για 4 έως 4,5 ώρες.

 Τζουλαμάς: παραδοσιακή αποκριάτικη γλυκιά ρυζόπιτα


Γέμιση:

  • 3 συκωτάκια κότας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1,5  κούπα  ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 4 κούπες νερό
  • ½ κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα σταφίδες χωρίς κουκούτσι
  • 1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
  • ¼ κουταλάκι τριμμένο  γαρύφαλλο
  • ½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο 

Επί πλέον:

  • 1/2 δόση φύλλο για πίτες ή 6- 9 φύλλα κρούστας  
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 κούπα γάλα

Τι κάνουμε: 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα
κόβουμε σε τέταρτα.  Ζεματίζουμε για ένα λεπτό τα συκωτάκια σε νερό που βράζει και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 
Βάζουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε τα συκωτάκια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι  καθαρισμένο και ξεπλυμένο, και λίγο αλατάκι ακόμη.
 
Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά ώστε να τραβήξει τα υγρά του.
Προσθέτουμε  τα μυρωδικά, τις σταφίδες και τους ξηρούς
καρπούς και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Αφήνουμε να κρυώσει  Ωστόσο, ετοιμάζουμε το φύλλο (αν φτιάξουμε σπιτικό) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Το χωρίζουμε σε 6-8 μέρη και ανοίγουμε φυλλαράκια  στο μέγεθος του σκεύους που θα ψήσουμε το τζουλαμά. Στρώνουμε το πρώτο, αλείφουμε με ελαιόλαδο και πάνω βάζουμε 1-2 ακόμη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και βάζουμε τη μισή γέμιση. Από πάνω βάζουμε δύο φύλλα ακόμη αλειμμένα με λάδι, πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα άλλα 2 ή 3 (πάντα αλειμμένα με ελαιόλαδο). Φροντίζουμε να ενωθούν καλά οι άκρες των φύλλων και να εγκλωβιστεί η γέμιση στο εσωτερικό τους. 
 
Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια  και την περιχύνουμε με μια κούπα γάλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος), στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται μόλις κρυώσει ελαφρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

Καλαμάρια γεμισά με πλιγούρι και λαχανικά

 

Υλικά

  • 6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα
  • 200 γρ. πλιγούρι
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1. κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 70+70 ml. λευκό κρασί
  • 50+50 ml. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζετε  καλά μέσα-έξω τα καλαμαράκια, αποκόπτοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια και κόβοντας & πετώντας τα μάτια και το ράμφος. Τέλος τα ξεπλένετε καλά. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

Σε τηγάνι βάζετε τη πρώτη δόση ελαιόλαδο και ρίχνετε τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και πιπεριές) να σοταριστούν για 5 λεπτά σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το πλιγούρι, τη πρώτη δόση κρασιού, τον άνηθο με το δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετα το πλιγούρι για 5 λεπτά περίπου να πιεί όλα τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο πριν γεμίσετε τα καλαμάρια.

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C πάνω-κάτω. Μόλις έχει λίγο κρυώσει η γέμιση, με κουτάλι γεμίζετε τα καλαμάρια, χωρίς να τα φουσκώσετε ιδιαίτερα πιέζοντας πολύ γέμιση μέσα τους. Αφήνετε 1-2 πόντους κενό από πάνω για να μπορεί να μπει το κεφάλι και να υπάρχει και περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι χωρίς να σκάσει το καλαμάρι. Στη συνέχεια στο κάθε γεμισμένο καλαμάρι βάζετε το κεφάλι μέσα του με τα πλοκάμια απ’ έξω και με οδοντογλυφίδα το σταθεροποιείτε σε ρόλο καπακιού της γέμισης.

Τοποθετείτε τα καλαμάρια σε ταψί , τη γέμιση που περίσσεψε ανάμεσά τους και ρίχνετε από πάνω τους τη δεύτερη δόση ελαιόλαδο και κρασί, αλάτι και πιπέρι. Είναι έτοιμα γα τον φούρνο!

Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180C βάζετε το ταψί με τα γεμιστά καλαμάρια. Στα 30’ γυρνάτε τα καλαμάρια απ’ την άλλη και στα 40’ έχουν γίνει. Βγάζετε το ταψί, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε βάζοντας πάντα λίγη απ’ τη περισσευούμενη γέμιση δίπλα τους.

Σιροπιαστό και αρωματικό Σάμαλι

Υλικά
Για το γλυκό

  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 κούπες σόδα ανθρακούχα (υγρό)
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
  • 5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • Ασπρισμένα αμύγδαλα 

Για το σιρόπι

  • 4 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 1/4 της κούπας κονιάκ
  • 1 βανίλια 

Τι κάνουμε
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την βανίλια, τη μαστίχα τριμμένη και το ξύσμα του λεμονιού.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σόδα ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.
 Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί 30 x 40 και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες περίπου μέχρι να πήξει.
Βάζουμε τα αμύγδαλα έτσι ώστε να έχει ένα κάθε κομμάτι που θα κόψουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά της ώρας περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά το πάνω μέρος του. 
 Για το σιρόπι
Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

 


 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βατρσούσκι

Βατρσούσκι
Ο Chef Προτείνει
[26/03/2020 - 21:00]

Παραδοσιακές γεύσεις από τη Ρωσία   ...περισσότερα

Τάρτα μήλου ανάποδη

Τάρτα μήλου ανάποδη
Ο Chef Προτείνει
[20/03/2020 - 08:12]

Για την καραντίνα... ...περισσότερα

Κουλουράκια νηστίσιμα

Κουλουράκια νηστίσιμα
Ο Chef Προτείνει
[13/03/2020 - 08:22]

Θυμίζουν σε γεύση τα μελομακάρονα ...περισσότερα