Απόψεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Kαταλύτης σε μία νέα τάξη πραγμάτων

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Kαταλύτης σε μία νέα τάξη πραγμάτων
20 Μαρτίου 2020, 14:24
¶ρθρο του Κώστα Μαρκόπουλου για τις επιπτώσεις του ιού στην κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία. 

* Γράφει ο Κώστας Μαρκόπουλος, πρώην βουλευτής και υπουργός

Ένας μικροοργανισμός, μικρότερος από κυτταρική μορφή ταλαιπωρεί έναν πλανήτη αλλά και κατορθώνει να επιβάλει τους δικούς του όρους στην παγκοσμιοποίηση.

Αυτό που βιώνουμε σαν προσωπική και οικογενειακή αγωνία έχει εξαιρετικά σοβαρή επέκταση σε οικονομίες χωρών, σε αξιακά συστήματα πολιτικών και σε πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες.

Μία νέα τάξη πραγμάτων φαίνεται πως προκαλείται με σοβαρές ανατροπές σε συστήματα εξουσίας ακόμα και σε γεωστρατηγικές ισορροπίες. Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων έχει πολλούς ηττημένους και σίγουρα έναν νικητή: την κοινωνία των πολιτών με μία βέβαιη προϋπόθεση που είναι η διάσωσή της από τον ιό, κάτι που είναι μάλλον βέβαιον.

Η ανάδειξη της δημόσιας υγείας σε ύψιστο αγαθό (υπό την πίεση της πανδημίας) έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και ανέδειξε τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα της ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Αν η πανδημία βαθύνει στην Ελλάδα τότε η τεράστια έλλειψη ολοκληρωμένων νοσοκομείων αλλά και η έλλειψη κλινικών ΜΕΘ θα μετατραπεί σε μέγα πολιτικό ζήτημα. Η κρίση που βιώνουμε έδωσε ήττα στις νεοφιλελεύθερες φωνές που υποτιμούσαν το ΕΣΥ αλλά και ανέδειξε ότι υπάρχει μαξιλάρι  κονδυλίων για την ενίσχυσή του, που απλώς εξ’ επιλογής κάποιοι το κρύβουν.

Η απειλή της ζωής των ανθρώπων και η ανάγκη αυτοπεριορισμού ανέδειξε, δυστυχώς, πόσο ανελαστική και υπερσυντηρητική είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας.

Η αναμφισβήτητη διαχρονικά μεγάλη της προσφορά παραλίγο να σκιαστεί από την αδυναμία της να δεχθεί την επιστημονική άποψη ισχυρότερη της χριστιανικής και φιλοσοφικής της ανάλυσης. Τολμώ να πω πως η συνέχεια του μεγάλου της έργου μπορεί να είναι ασφαλώς πιο προοδευτική για να είναι πάντα προτιμητέα και δημοφιλής.

Σε επίπεδο Ενωμένης Ευρώπης η απειλή χιλιάδων νεκρών κατόρθωσε σε λίγες μέρες να διαλύσει τρεις βασικές πολιτικές.

1. Την συνθήκη Σέγκεν. Η κρίση στην Δημόσια Υγεία έφερε κλείσιμο συνόρων, απαγόρευση πτήσεων, απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Προφανώς ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. ένοιωσε τον κίνδυνο και αντέδρασε άμεσα. Ωστόσο όσο η Ελλάδα κατεξοχήν και λιγότερο η Ιταλία βίωναν το κύμα της λαθρομετανάστευσης κανείς από τον σκληρό πυρήνα δεν διαννοείτο να       κλείσει  σύνορα. Πρόκειται για υποκρισία και σαφές έλλειμμα αλληλεγγύης.

2. Την κοινή Οικονομική Πολιτική που επέμενε σε έλεγχο ελλειμμάτων και σε καταπίεση του φτωχού Νότου από τον πλούσιο Βορρά. Η πίεση της ανάγκης αίφνης προκάλεσε την δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου 30 δις για τις ανάγκες της κρίσης, καθώς και την αναθεώρηση των αναγκαίων πλεονασμάτων για την χώρα μας. ¶ρα, εκτιμώ, το σκληρό πλαίσιο υποχώρησε πολύ εύκολα, ίσως ευκολότερα από όσο ακόμα και ένας αντιευρωπαϊστής θα ονειρευόταν…

3. Κλόνισε την πρωταγωνιστική θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ΕΚΤ(Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία μάλλον καθόριζε πολιτικές οικονομίας παρά ακολουθούσε τις επιθυμίες κυβερνήσεων.

Η ΕΚΤ από καθοριστικός παράγων φαίνεται ότι θα μετατραπεί σε βοηθητικό και θα επιστρέφει εκεί όπου ανήκει  και μακάρι να συμβεί αυτό. Είναι βέβαιο ότι η βαθειά ύφεση που θα ακολουθήσει την κρίση του Κορωνοϊού θα επιφέρει αλλαγές στην πολιτική του τραπεζικού συστήματος, που εύλογα κανείς αναρωτιέται αν έπρεπε να υπάρξει όλη αυτή η αναστάτωση για να συμβούν.

Τολμώ να πω πώς ότι δεν κατόρθωσαν χιλιάδες σελίδες θεωριών και χιλιάδες ώρες ομιλιών και πολιτικών αντεγκλήσεων το κατόρθωσε μία μορφή ζωής μικρότερης από κύτταρο. Πρόκειται για ένα κραχ όχι μόνο σε χρηματιστήρια αλλά και στην ανάλυση και θεώρηση προτύπων πολιτικών και ζωής.

Πάνω από όλα όμως είναι ένα γερό χαστούκι σε όσους μετετράπησαν σε αριθμολάγνους και ξέχασαν την ανθρώπινη ύπαρξη, την ανάγκη για ποιότητα ζωής και για την ανάγκη κοινωνικού αξιακού συστήματος. Θα σωθούμε από την απειλή. Θα γίνουμε όμως καλύτεροι;  Είναι στοίχημα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Υπουργός Παιδείας στερείται στοιχειώδους Παιδαγωγικής κατάρτισης και έχει κακούς συμβούλους

Ο Υπουργός Παιδείας στερείται στοιχειώδους Παιδαγωγικής κατάρτισης και έχει κακούς συμβούλους
Απόψεις
[28/05/2020 - 15:15]

Ανοικτή επιστολή του καθηγητή Θανάση Τσόκα στην υπουργό Παιδείας.   ...περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: Κορωνοϊός και θεωρίες συνωμοσίας

ΑΡΘΡΟ: Κορωνοϊός και θεωρίες συνωμοσίας
Απόψεις
[24/05/2020 - 15:04]

Ο πολιτικός επιστήμονας Σίμος Ανδρονίδης καταθέτει την δική του άποψη. ...περισσότερα

Νησί ανεξάρτητο διοικητικά η μόνη λύση για ανάπτυξη στην Εύβοια

Νησί ανεξάρτητο  διοικητικά  η μόνη  λύση για ανάπτυξη στην Εύβοια
Απόψεις
[18/05/2020 - 12:10]

Ο Μπάμπης Γκαρούτσος καταθέτει την δική του πρόταση, για την μετά κορωνοϊό εποχή. ...περισσότερα