Βατρσούσκι
Θα τα λατρέψετε, θα τα ζηλέψετε, θα τα προσφέρετε (στα μέλη της οικογένειά σας αυστηρώς-αυστηρώς) διότι μην ξεχνάμε ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ...μαγειρεύουμε.
Υλικά
- 200 γρ γάλα χλιαρό προς ζεστό
- 1 ξερή μαγιά
- 100 γρ ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 βανίλια
- 100 γρ βούτυρο λιωμένο ή λάδι
- 2 αυγά
- 450-500 γρ αλεύρι
Για την γέμιση
- 500 γρ ανθότυρο/μπορείτε να πάρετε και κρέμα τυρί/
- 1 αυγό
- 50 γρ ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 κουτάλι της σούπας αλεύρι
Για άλειμμα
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Τι κάνουμε
Βάζουμε το γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε την μαγιά και 1 κουτάλι από την ζάχαρη, 0,5 ποτήρι αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να δράσει.
Τα αυγά ανακατεύουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη, και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, έπειτα προσθέτουμε το αλάτι,το βούτυρο η το λάδι,την βανίλια και στο τέλος το αλεύρι. ζυμώνουμε μια ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε για 1,5 ώρα να φουσκώσει.
Έπειτα βάζουμε στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας δουλεύουμε λίγο με τα χέρια και κόβουμε κομματάκια από την ζύμη και φτιάχνουμε μπαλίτσες. Βάζουμε σε ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά.
Ενδιάμεσα φτιάχνουμε την γέμιση, απλά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.
Παίρνουμε ένα ποτήρι του νερού, με ένα πινέλο βάζουμε πολύ λίγο λάδι από κάτω και τα πλάγια, και με αυτό πατάμε πάνω στα ζυμαρομπαλάκια μας ακι ακριβώς στη μέση ανοίγουμε μια λακουβιτσα. Μέσα σ'αυτή βάζουμε μια ή δυο γεμάτες κουταλιές από την γέμιση, δεν θα βάλετε πολύ, για να μην χυθεί στο ψήσιμο, αλείφουμε τις άκρες με το μείγμα κρόκο και γάλα και βάζουμε στο φούρνο στους 180 μέχρι να κοκκινίζουν λίγο η άκρες.